Predizborni zaokret u Hrvatskoj: Više nema zatvora za džoint u džepu

U novom zakonu nema dosadašnjeg djela posjedovanja droge, za koje je propisana kazna do jedne godine zatvora
0 komentar(a)
marihuana marš, Foto: Rojters
marihuana marš, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.05.2011. 09:55h

"Na prijedlog novog Krivičnog zakona radili smo dvije godine na najprofesionalniji mogući način. Bilo nam je važno da bude napisan prema pravilima najboljeg pisanog zakona i posebno da se na vrh prioriteta stave ljudska prava, prava ranjivih grupa i prava žrtve", kaže prof. dr. Ksenija Turković, ispred radne grupe za izradu novog Krivičnog zakona.

Velika je promjena predložena i u djelu koji se bavi zlopotrebom droga, piše Jutarnji list.

Iako je premijerka Jadranka Kosor oštro u više navrata demantovala svaku mogućnost ublažavanja odgovornosti za zlopotrebu droga, upravo će u njenom mandatu pred hrvatski Sabor doći prijedlog kojim se ukida sporno kazneno djelo posjedovanja droge.

U novom zakonu nema dosadašnjeg djela posjedovanja droge, za koje je propisana kazna do jedne godine zatvora.

Drugim riječima, posjedovanje droge za ličnu upotrebu više neće biti krivično djelo.

"Mi smo kao stručno tijelo radnoj grupi poslali argumente za i protiv izbacivanja ovog krivičnog djela. Slijedeći međunarodnu praksu, smatramo kako je bolje da ovo djelo bude u prekršajnoj zoni, uz strožu politiku prekršajnih sudija i jake zaštitne mjere, kao što su savjetovanje, dobrotvorni rad ili liječenje. Sve je otvoreno za javnu raspravu", kaže Dubravko Klarić, predstojnik Vladinog Ureda za suzbijanje zlopotrebe droga.

Ističe da je važno da posjedovanje ostane kažnjivo, ali ne nužno u krivičnoj sferi.

Bonus video: