Istraga trgovine organima na Kosovu nemoguća bez zaštite svjedoka

Sian Džons, predstavnica AI na Kosovu, ukazala da na Kosovu nema adekvatne zaštite svjedoka, da istražni timovi nemaju dovoljno stručnjaka, ni sredstava za kvalitetnu istragu.
0 komentar(a)
Eulekst, Mina Kosovo, Foto: Blic
Eulekst, Mina Kosovo, Foto: Blic
Ažurirano: 11.05.2011. 14:45h

Eventualna istraga navoda iz izvjšetaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu, ne bi imala izgleda na uspjeh bez jakog programa zaštite svjedoka, ocijenila je danas Sian Džons, predstavnica Amnesti internešnal (AI) na Kosovu.

Povodom zahtjeva Srbije da istraga bude pod pokroviteljstvom UN, Džons je za Radio Slobodna Evropa rekla da smatra da bi takva istraga bila "vrlo problematična" jer UNMIK koji na Kosovu predstavlja UN, godinama zna za tvrdnje o trgovini organima, a nije učinio mnogo.

Džons je rekla da se AI zato zalaže za nezavisnu istragu, a ne da se ona ponovo povjeri UNMIK-u.

"Bila bih veoma zabrinuta kad bi istragu preuzeo UNMIK zato što je to tijelo od početka znalo za te optužbe... a UNMIK nije preduzeo mjere da završi istragu i to dok su tragovi bili svježi", rekla je Džons i ukazala da UNMIK nije pokazao nezavisnost u istrazi.

Ona je ukazala da na Kosovu nema adekvatne zaštite svjedoka, da istražni timovi nemaju dovoljno stručnjaka, ni sredstava za kvalitetnu istragu.

Sličnu zabrinutost izrazio je i Savjet Evrope, podsjetila je Džons i dodala da je ne čudi ni to što Tribunal u Hagu ne može da privoli svjedoke da govore u slučaju optuženih sa Kosova.

"Dakle, ako haški Tribunal ne može da pruži pouzdanu zaštitu svjedocima, onda Euleks to definitivno nije u stanju", rekla je ona dodavši da "od članica EU zavisi da li će se svjedocima obezbjediti podrška i zaštita da bi pristali da svjedoče".

"Uz to, na Kosovu preovladava takva politička klima da nijedan član vlade nije istupio i aktivno ohrabrio ljude da svjedoče, a kamo li da im je ponudio bilo kakvu podršku", zaključila je Sian Džons.

Bonus video: