Vehabije iz Jesenice žale Osamu bin Ladena

U bilo kojoj drugoj priči ovaj bi avangardni "look" mladog Alima mogao proći kao alternativni, blizak nekom post pank ili metal imidž kakav njeguju mnogi njegovi vršnjaci
156 pregleda 0 komentar(a)
vehabije, Foto: Jutarnji list
vehabije, Foto: Jutarnji list
Ažurirano: 08.05.2011. 17:19h

Izuli smo se ulazeći u malenu prostoriju prekrivenu tepihom i istog trena nam je pogled privukla zelena arapska zastava s mačem na zidu.

Gotovo nikakvog namještaja osim stepenica za propovijedi zvane gati i malene police u ćošku na kojoj je bio kompjuter i vrata koja vode u drugu prostoriju.

"Ovo je naš skromni ‘mesdžid’, tu se okupljamo i klanjam...", počeo je svoju priču mladić kratke kose s ne baš gustom, ali dužom bradom bez brkova.

Njegovo je ime Alim Hasanagić, ima 21 godinu i vođa je slovenskih vehabija u Jesenicama, najradikalnijeg islamskog pokreta čiji je pripadnik bio i Osama bin Laden , kao i čitava al-Kaida, piše Jutarnji list.

U bilo kojoj drugoj priči ovaj bi avangardni "luk" mladog Alima mogao proći kao alternativni, blizak nekom post pank ili metal imidž kakav njeguju mnogi njegovi vršnjaci.

Ipak Alim ne da ne sluša takvu muziku. On ne sluša nikakvu muziku. Njegovo vjersko opredjeljenje strogo zabranjuje tzv. muziku.

Slijede izvorni islam

Sjeli smo na tvrdi tepih prekriženih nogu, a Alim je iz futrole izvukao stativ i na njega namontirao video kameru, okrenuo je prema sebi i počeo priču: "Ovo je za svaki slučaj, jer novinari znaju izvrtati moje riječi i onda mi to stavimo na internet kako bismo pokazali o čemu se radi. Stvar je malo delikatna, naime, ljudi za nas vole upotrebljavati onaj pogrdni izraz vehabije. Mi smo, jednostavno, muslimani i slijedimo izvorni islam za razliku od drugih koji su uveli razne novotarije u islam”, počeo je svoje dugo izlaganje o islamu i selafijskom učenju Alim, pripadnik selafijsko-vahabitskog pokreta od svoje 15 godine.

Za njega ni vlastiti roditelji nisu dovoljno dobri muslimani jer ne prakticiraju vjeru na način na koji to on radi.

Čovjek s bradom mu se nasmijao i rekao mu da će mu pokazati ko su oni.

Od tog dana život mladog Slovenca/Bošnjaka radikalno se promijenio. Samo što još nije mogao pustiti bradu.

Za njega ni vlastiti roditelji nisu dovoljno dobri muslimani jer ne prakticiraju vjeru na način na koji to on radi.

Klanja se 5 puta dnevno, oženjen je i ima dijete. Žena nosi hidžab i potpuno je pokrivena.

Kada smo upitali je li voljan da pozira našem fotoreporteru sa ženom i djetetom rekao je da jeste, ali da žena to ne bi voljela.

I pored njegove mladosti, Alim djeluje izuzetno zrelo i edukovano. Tek povremeno zastane prije nego što će citirati neki dio Kur'ana.

Odlično vlada materijom i samouvjereno, tihim glasom iznosi svoja stajališta koja su u neskladu s dikcijom.

"Danas su u tome puno sofisticiraniji i prikriveniji", tvrdi Adnan, nekad i sam pripadnih vehabitskog pokreta.

Ne mogu ni u jednom trenutku reći da smo se kod slovenskih vehabija osjećali nelagodno, naprotiv, primili su nas posebno ljubazno, čak preljubazno za moj ukus, i na uljuđen način pokušali nam prezentovati svoju psoebno ekstremnu viziju islama po kojoj niti jedna država na svijetu nije dovoljno islamska ili šerijatska, opisuje novinar Jutarnjeg lista.

"Ni Afganistan nije bio dovoljno šerijatska država", s osmijehom kaće Alim.

A onda u Jesenice...

U Jesenice smo došli dan prije. O vehabijama iz Jesenica mi je pričao bivši pripadnik odreda El Mudžahid, Adnan Mešanović, ocijenivši ih kao najekstremnije po stavovima koje iznose.

Prije pet ili šest godina istjerali su lokalnog imama iz grada pokušavajući militantnim metodama tamošnjoj muslimanskoj zajednici nametnuti svoja pravila.

"Danas su u tome puno sofisticiraniji i prikriveniji", tvrdi Adnan, nekad i sam pripadnih vehabitskog pokreta.

Sunce se probijalo kroz klanac bacajući meko svjetlo po cesti kojom smo ulazili u Jesenice, gradić po mnogočemu sličan bosanskim planinskim gradićima. Kolonizirane tokom socijalizma jeftinom radnom snagom iz Bosne i Hercegovine, rudarima, drvosječama i slično, danas su Jesenice grad s najviše Bošnjaka u Sloveniji, gdje ih prema popisu iz 2002. ima 47. 488.

Bonus video: