IZVJEŠTAJ O BiH

Incko u izvještaju UN optužuje RS da najozbiljnije krši Dejton

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da Republika Srpska "jasno krši Dejtonski sporazum", naročito anekse četiri i deset.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2011. 11:02h

Incko je to naveo u izvještaju o BiH, koji je pripremio za raspravu u Savjetu bezbjednosti UN, zakazanu za ponedeljak, 9. maj, a taj izvještaj objavljuje danas banjalučki "Glas Srpske" . Uz redovan izvještaj o stanju u BiH, Incko je prvi put dostavio jedan cio aneks koji nosi naziv "Republika Srpska".

U izvještaju koji je podijeljen članicama SB UN, Incko optužuje Narodnu skupštinu RS da svojim zaključcima direktno osporava ulogu visokog predstavnika i njegova ovlašćenja koja se navode u aneksu deset, Ustavu BiH, kao i sve odluke i zakone koje je, kako se navodi, visoki predstavnik donio u skladu sa svojim mandatom.

"Zaključci takođe negiraju ovlašćenja Ustavnog suda BiH, institucije koja je, prema aneksu četiri, stub ustavnog poretka u BiH. Štaviše, ovim odlukama se kategorički negiraju ovlašćenja i nadležnosti državnih pravosudnih institucija na teritoriji Republike Srpske. Dovodi se u pitanje uloga Parlamentarne skupštine BiH u donošenju zakona koji se odnose na te institucije", naveo je Incko u izvještaju.

Incko je ocijenio da se skupšitnskim zaključcima nastoji narušiti cjelokupni ustavni poredak BiH.

"Zaključci Narodne skupštine, kao i odluka o sprovođenju referenduma, dovode u pitanje sve zakone koje je donio visoki predstavnik, a tvrdi se da ti zakoni krše Dejtonski sporazum i da RS ima pravo da ospori njihovo pravno dejstvo, između ostalog, i putem referenduma. Mnogima od tih zakona ustanovljene su institucije sa državnim nadležnostima", navodi se u Inckovom izvještaju.

On tvrdi da bi "referendum imao značajne negativne posljedice po funkcionalnost i održivost BiH".

Incko je upozorio da bi bilo kakav referendum koji se miješa ili osporava aspekte Dejtonskog sporazuma predstavljao ozbiljno kršenje tog sporazuma.

Naveo je da vlasti RS, naročito njen predsjednik Milorad Dodik, i dalje nastavljaju da "otvoreno osporavaju teritorijalni integritet i suverenitet (BIH) i sprovode politiku opstrukcije, podrivanja i osporavanja autoriteta drugih ključnih državnih institucija, kao što su Uprava za indirektno oporezivanje, 'Elektroprenos', Institut za nestala lica".

Incko vlasti RS optužuje i da su preduzele jednostrane akcije usmjerene na državnu imovinu i da nastavljaju "negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine".

U redovnom izvještaju o BiH, Incko navodi i da je "rukovodstvo RS nedavnim potezima ozbiljno ugrozilo Dejtonski sporazum" zbog čega "imajući u vidu ozbiljnost krize koju su izazvali potezi djela rukovodstva RS", prvi put prilaže poseban izvještaj o RS.

Mišljenja je da "Savet bezbjednosti UN i međunarodna zajednica treba da se fokusiraju na održanje postignutog" i da "ukoliko se ne pozabave ovim pitanjima, postoji stvarna opasnost od budućih nastojanja podjele zemlje i njenih naroda, što bi imalo šire političke i bezbjednosne posljedice u regionu". Incko će se, poslije izlaganja u UN, u utorak i sredu sastati s američkim zvaničnicima.

Preporučujemo za Vas