UPOZORENJE SAD

Referendum o RS nelegalan i u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom

Mun nije želio da daje nikakva predviđanja povodom sjednice Savjeta za sprovođenje mira u BiH, zakazane za četvrtak.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2011. 16:56h

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH) Patrik Mun rekao je u Banjaluci da je predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku prenio jasan stav američke administracije da je raspisani referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH nelegalan i u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Mun nije želio da daje nikakva predviđanja povodom sjednice Savjeta za sprovođenje mira u BiH, zakazane za četvrtak, a nije želio da komentariše ni informaciju da će se predstavnici RS u državnim institucijama povući sa svojih funkcija, ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko ukine odluku Narodne skupštine RS o referendumu.

"Razumijemo da postoje i druga pitanja koja Republika Srpska želi rješavati, kao što je pitanje pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, i smatramo da su najbolji načini za rješavanje tih pitanja ustvari dijalog i konsenzus", istakao je Mun.

On je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o formiranju vlasti na državnom nivou i istakao da smatra da bi najjača koalicija bila ona koja bi uključivala SNSD, SDP i HDZ i koja bi bila sposobna da zemlju vodi ka Evropi.

Mun se obratio u Privrednoj komori RS i poslovnim ljudima tog entiteta, rekavši da su SAD posebno zabrinute zbog toga što se političke stvari i konfrontirajuća retorika koriste da bi se pažnja javnosti skrenula sa neophodne reforme u ekonomiji.

"Odbijanje autoriteta državnih pravosudnih institucija i autoriteta visokog predstavnika, koji je utvrđen Dejtonskim sporazumom, ne ohrabruje strane investitore. Baš naprotiv", rekao je Mun.

Svoje izlaganje o lošem uticaju konfrontirajuće politike Mun je zaključio činjenicom da su strane investicije koje su ušle u BiH u posljednje tri godine u padu i da je danas prisutna tek desetina stranih investicija u odnosu na samo prije tri godine.