Hag u srijedu odlučuje o Šešeljevoj krivici

Haški tribunal mogao bi da u srijedu, 4. maja, donese presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju ukoliko procijeni da nije potrebno izvođenje dokaza odbrane.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 13:12h

Nakon odluke sudija o raspravi po pravilu 98, tokom koje će se odrediti da li je tužilaštvo iznijelo slučaj i da li je potrebno izvođenje dokaza odbrane, biće poznato da li će suđenje Šešelju biti nastavljeno.

Do sada u istoriji suđenja pred Haškim tribunalom, sud nikada nije prihvatio zahtjev odbrane optuženih da se prihvati prekid suđenja po pravilu 98.

Šešelj je, u sudskoj raspravi održanoj 9. marta, zatražio odštetu od 10 miliona evra i ponovio svoj zahtev da veće donese oslobađajuću presudu pošto tužilaštvo, kako je istakao, nije ništa dokazalo i ni na čemu ne temelji optužbu protiv njega.

Šešelju, koji se u pritvoru Tribunala nalazi od februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao, sudi se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je u januaru 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka čiji je identitet, po nalogu Pretresnog vijeća, zaštićen od javnosti.

Lider radikala je u julu 2009. godine osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, a u februaru 2010. drugi put je optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svjedoka.

Bonus video: