Joška Broz: Titova zaostavština u rukama srbijanskih političara

Jovanka Broz, Titova supruga je,, posle tri decenije ćutanja, sredinom juna 2009. godine, potanko svjedočila o načinu na koji se prema njoj odnosila vlast.
206 pregleda 0 komentar(a)
Tito, Foto: Statehighwayone.com
Tito, Foto: Statehighwayone.com
Ažurirano: 30.04.2011. 17:16h

Odluka Josipa Broza Tita da za sobom ne ostavi testament i danas izaziva nasljednička sporenja, što je tema koje se mediji gotovo redovno late u maju, svakako i zato što je Tito umro 4. maja 1980, a 25. maja obilježavan je njegov rođendan.

„Ponavlja se ta farsa i ove godine”, kaže u razgovoru za „Politiku” Joška Broz, Titov unuk, jedan od njegovih nasljednika, uz podsjećanje da je prošle i ranijih godina, u ove dane, kroz medije bila zakotrljana izmišljena priča o nekakvim Titovim milijardama i kući u Švajcarskoj, odnosno Austriji.

„Ovih dana sam iz novina saznao da će na beogradskom sudu ponovo biti otvoreno pitanje Titove zaostavštine i da je sud, navodno, tim povodom konsultovao i članove porodice, ali meni se niko nije obratio”, kaže Joška Broz, sin pokojnog Žarka Broza, Titovog sina iz braka sa Pelagijom Bjelousovom.

„Ponavlja se ta farsa i ove godine”, kaže Joška Broz, Titov unuk, jedan od njegovih nasljednika, uz podsjećanje da je prošle i ranijih godina, u ove dane, kroz medije bila zakotrljana izmišljena priča o nekakvim Titovim milijardama i kući u Švajcarskoj, odnosno Austriji.

Jovanka Broz, Titova supruga je, kako piše beogradska “Politika”, posle tri decenije ćutanja, sredinom juna 2009. godine, potanko svjedočila o načinu na koji se prema njoj odnosila vlast, što je uključivalo i odnos prema Titovoj ostavštini.

„Mesec dana posle Titove smrti, tačnije 10. juna 1980. godine došao je Slovenac Sergej Krajger i rekao da mi neće dati da ostanem u kući u Užičkoj 15, jer će ona biti Titov spomen-muzej. Pri tom mi je naglasio da ne smijem ništa da ponesem iz kuće. Pogledala sam ga i pomislila: znači, mojih 35 godina života i rada ne vrijede ništa”, svjedočila je Jovanka Broz, koja iz kuće nije smjela da ponese bukvalno ništa, čak ni svoja lična dokumenta, fotografije, garderobu...

Ko je nova Jovankina advokatica?

Joška Broz kaže da su ga ovih dana, povodom obnovljene priče o Titovoj zaostavštini, posjetile kolege iz zagrebačke televizije. Uz ostalo, htjeli su da stupe i u vezu sa Jovankinom novom advokaticom.

„Da je sve to nastavak farse koja traje godinama, svjedoči činjenica da imena te navodne advokatice nema u listingu Advokatske komore, niti postoji advokatska kancelarija na njeno ime”, kaže naš sagovornik.

Nestalo i nekoliko Titovih pušaka

„Nestalo je dosta vrednih slika, raznih poklona iz Titove zaostavštine, od 1987. godine raznošeno je to na razne strane, polako je otuđivano, ali je kasnije direktorka Muzeja Ljiljana Cetinić zaprijetila, pripremajući jednu izložbu, da će objelodaniti saznanja šta se u čijim rukama nalazi, tako da je dosta stvari i vraćeno, pošto se znalo kod koga se nalaze”, kaže Joška Broz i navodi da je nestalo i nekoliko pušaka iz Titove kolekcije.

Na pitanje novinara “Politike” kod koga su se te stvari nalazile, da li od „Triglava do Đevđelije”, Joška Broz odgovara potvrdno i kaže da su bile u rukama raznih političara, ali „najviše ovdje u Srbiji”.

Bonus video: