25 napuštenih spomenika Jugoslavije koji izgledaju kao da su iz budućnosti

"Spomenici su 80-ih godina prošlog vijeka privlačili milione posjetilaca, naročito mladih pionira koji su dolazili po "patriotsko obrazovanje".
279 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2011. 13:04h

Belgijski fotograf Jan Kempeners proveo je tri godine u zemljama bivše Jugoslavije fotografišući monumentalna djela socijalističke arhitekture.

Time je, kako je objavljeno na portalu Crack two želio da oduševi strane čitaoce, koji su na tom portalu komentarisali spomenike sa prostora ex-Yu.

Belgijanac je na prostorima bivše Jugoslavije bio od 2006. do 2009. godine i uz pomoć mape 1975 spomenika napravio seriju upečatljivih slika.

Tekst je objavljen pod naslovom 25 napuštenih spomenika Jugoslavije koji izgledaju kao da su iz budućnosti.

Spomenik u Kolašinu

U tekstu se objašnjava da su spomenici građeni po naredbi bivšeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita koji je 60. i 70. godina prošlog vijeka želio da obilježi mjesta na kojima su vođene bitke u Drugom svjetskom ratu (Tjentište, Kozara, Kadinjača), ili tamo gdje su bili koncentracioni logori (Jasenovac, Niš).

"Spomenici su 80-ih godina prošlog vijeka privlačili milione posjetilaca, naročito mladih pionira koji su dolazili po "patriotsko obrazovanje". Nakon što su se republike razdvojile 90-ih godina, bili su potpuno napušteni, a njihova simbolička značenja su zauvijek izgubljena", navodi se u tekstu.

Na portalu su se našle i slike spomenika iz Nikšića i Kolašina

Galerija

Bonus video: