republika srpska

Uhapšen Šarićev saradnik i blokirana imovina više firmi

Ovakve mjere preduzete su u okviru akcije "Mašina", koju po nalogu Specijalnog tužilaštva RS sprovodi policija tog entiteta BiH u saradnji sa policijom Srbije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 17:51h

Po naredbi Okružnog suda u Banjaluci danas je blokirana imovina banjalučkih firmi "Agrokop", "Avio rent" i bijeljinske "Šećerane" zbog sumnji da je posredstvom tih preduzeća "pran" novac Darka Šarića optuženog za šverc više tona kokaina iz Latinske Amerike.

Vrijednost blokirane imovine procjenjuje se na 30 miliona konvertibilnih maraka (oko 15 miliona eura), a policija sumnja da je preko tih preduzeća "oprano" 14 miliona KM (oko 7,5 miliona eura), javila je banjalučka ATV.

Sudija banjalučkog okružnog suda Danijela Milovanović rekla je toj televiziji da je izdata naredba za izuzimanje poslovne dokumentacije bijeljinske "Pavlović banke", koja se odnosi na poslovanje "Šećerane".

Ovakve mjere preduzete su u okviru akcije "Mašina", koju po nalogu Specijalnog tužilaštva RS sprovodi policija tog entiteta BiH u saradnji sa policijom Srbije.

U akciji je uhapšen Zoran Ćopić, predsjednik Upravnog odbora "Agrokopa", koji je vlasnik i suvlasnik još nekoliko firmi u RS i Srbije.

U oktobru prošle godine Ćopić i "Agrokop" pojavili su se kao strateški partneri bijeljinske "Šećerane" i kupili 68 odsto akcija tog preduzeća.

Zoran Ćopić se, kako je prenijela banjalučka televizija ATV, odranije dovodi u vezu sa Darkom Šarićem, a sumnja se da je za Šarića kupovao preduzeća.

U junu prošle godine Ćopić je bio uhapšen u Banjaluci, jer ga je policija dovodila u vezu sa mogućom pripremom atentata na ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića.

Srbija je za Šarkom Šarićem raspisala crvenu potjernicu, a u odsustvu mu se sudi zbog pranja novca i krijumčarenja droge iz Argentine.