Dodik: Niko ne može poništiti odluku o referendumu

Dodik je, u intervjuu za Glas Srpske, poručio da je jedino relevantno mjesto za odlučivanje o referendumu bio Ustavni sud RS
0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.04.2011. 10:13h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da niko ne može poništiti odluku o referendumu u RS i da ne vidi razlog zbog kojeg bi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko spriječio njegovo održavanje.

Parlament RS prihvatio je 13. aprila odluku Dodika o raspisivanju referenduma na kome građani ovog entiteta treba da se izjasne da li podržavaju zakone koje je uveo Incko, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Klub Bošnjaka odlučio je da ne ulaže veto na odluku o referendumu, ali je pozvao Incka da spriječi njegovo održavanje.

Dodik je, u intervjuu za Glas Srpske, poručio da je jedino relevantno mjesto za odlučivanje o referendumu bio Ustavni sud RS, prenosi Tanjug.

“S obzirom na to da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije iskoristio pravo veta na odluku o referendumu, ne vidim razloga zašto bi odluku suspendovao visoki predstavnik u BiH”, rekao je on.

Klub Bošnjaka je, prema njegovim riječima, donio konstruktivnu odluku pošto je omogućio da RS u narednih 45 dana obavi sve nužne pripreme za referendum.

Bonus video: