KARAMANKO NEGIRA

Mesić kazao da je POA predala Hagu zvučni zapis brionskog sastanka

Taj dokument je do curenja u javnost 2004. godine imao oznaku državne tajne, koju je Mesić skinuo nakon objave transkripata
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2011. 18:15h

Nakon presude bivšim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču, u hrvatskoj javnosti je nastala atmosfera linča u kojoj se traži krivac koji je omogućio haškim tužiocima da otkriju ključni dokaz - postojanje snimka sa sastanka na Brionima 1995. godine.

Ministar policije Tomislav Karamarko izjavio je danas da Kontraobavještajna agencija (POA), na čijem je čelu bio, nikad nije direktno sarađivala s Haškim tribunalom niti mu je predala bilo koji dokument.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare odgovorio na tvrdnje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da je originalni zvučni zapis brionskog sastanka POA pronašla u podrumskom Arhivu, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, a zatim je taj zapis predat Tribunalu.

Taj dokument je do curenja u javnost 2004. godine imao oznaku državne tajne, koju je Mesić skinuo nakon objave transkripata. Objava podataka koji se smatraju državnom tajnom je krivično djelo.

Mesić odbacio optužbe da je on dostavljao transkripte

Na Brionima su se prije akcije „Oluja" 1995. sastali državni i vojni vrh Hrvatske sa predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu i, prema haškoj presudi, dogovarali etničko čišćenje Srba iz Krajine.

Odbacujući optužbe da je dostavljao Tribunalu Tuđmanove transkripte, Mesić je za riječki „Novi list“ napisao da „brionski transkript" uopšte nije dokaz, već da je to originalni zvučni zapis sastanka državnog i vojnog vrha uoči „Oluje".

Mesić je dodao da su od 2001. svi zahtjevi za dostavu transkripata Hagu išli preko vladine kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom, dok je njegova kancelarija imala ulogu „servisa" koji je vladi dostavljao transkripte koje bi pronašli.

On je takođe upitao zašto te transkripte nisu izuzeli oni koji su prije njegovog dolaska na mjesto predsjednika „pregledavali Tuđmanovu dokumentaciju iz koje je dosta toga nestalo".

Karamarko je rekao da je POA analizirala vjerodostojnost „brionskog transkripta" i proslijedila da državnom tužilaštvu, ali da nikad samostalno ili direktno nije sarađivala s Tribunalom.

Mesićeve izjave nespretne i zlonamjerne

Takođe je odbacio kao neistinu tvrdnju da „brionski transkript" nije korišćen tokom haškog postupka u slučaju Gotovina, Markač i Čermak, dodavši da ga je koristio i advokat Slobodana Miloševića tokom suđenja.

„Mesićeve su izjave nespretne i zlonamjerne“, zaključio je Karamarko.

Mesić je atmosferu nakon izricanja presude generalima dodatno zagrijao izjavom da je državni vrh znao za ratne zločine hrvatske strane tokom posljednjeg rata, kao i da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar referisao Franju Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene.

„Bio sam čvrsto uvjeren, a uvjeren sam i danas, da je nama Haški sud bio potreban zato što u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nepobitno dogodili na našoj strani. Pri tome, nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao", naveo je Mesić u tekstu koji je „Novi list“ integralno objavio danas.

Vekić: O paljenju srpskih sela pričao je Mesić

„Niko nije toliko glasan kao što je gospodin Mesić, niko toliko malo ne zna, a toliko kriči kao on', kazao je bivši hrvatski ministar policije Ivan Vekić, koji se prepoznao u Mesićevoj izjavio da je bio prisutan kad je jedan tadašnji ministar referirao predsjedniku Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene.

Vekić je za HTV kazao da se ta izjava pojavila u jednom anegdotskom događaju koji je Mesić ispričao Tuđmanu, i to u njegovom prisustvu, a riječ je o jednom događaju u selu Humljani, na Papuku, na Krndiji i njegovim Vilajetima.

„Ja znam šta sam govorio i šta kažem, ali znam dobro i Mesića kako i na koji način komentariše tuđe izjave“, rekao je Vekić i zaključio da se nada da će se njih dvojica sresti na sudu i da će mu Mesić u oči ponoviti ono što je rekao.