Mesić: Tuđman je znao da se srpska sela pale u tri smjene

Kaže da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar referisao Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smijene
90 pregleda 0 komentar(a)
mesic, Foto: Arhiva Vijesti
mesic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.04.2011. 07:18h

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je državni vrh znao za ratne zločine hrvatske strane tokom posljednjeg rata, kao i da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar referisao Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene.

"Bio sam čvrsto uvjeren, a uvjeren sam i danas, da je nama Haški sud bio potreban zato što u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nepobitno dogodili na našoj strani. Pri tome, nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao", naveo je Mesiću tekstu za riječki Novi list koji će u cjelosti biti objavljen u subotu.

Mesić je, kako je riječki dnevnik objavio na svom portalu, rekao da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar, čije ime nije želio da otkrije, referisao bivšeg predsjednika Franji Tudjmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji "pale u tri smjene", te da se dugo dvoumio da li da to javno iznese.

Mesić se ovim inače oglasio prvi put posle izricanja haške presude trojici hrvatskih generala i odgovorio na optužbe o njegovom navodnom prosleđivanju takozvanih "brionskih transkripata" Tribunalu, koji su bili među ključnim dokazima na suđenju generalima.

Progovorio u interesu javnosti

On je rekao da je vlada u januaru 2001. postala vlasnik cjelokupne dokumentacije i svi zahtevi za dostavu transkripata Hagu išli su preko vladine kancelarije za saradnju s Haškim sudom, a njegova kancelarija imala je ulogu "servisa" koji je vladi dostavljao transkripte koje bi pronašli.

"Želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati sljedeće: tzv. Brionski transkript uopšte nije dokaz, kao ssto tvrde neupućeni ili zlonamerni. Dokaz je originalni zvučni zapis tog famoznog sastanka", napisao je Mesić.

On je takođe upitao zassto te transkripte nisu izuzeli oni koji su prije njegovog dolaska na mjesto predsjednika "pregledavali Tuđmanovu dokumentaciju iz koje je dosta toga nestalo".

Bonus video: