Ante Gotovina dobija trg u Splitu

Uslov je da to prethodno odobri Komisija za imenovanje ulica, trgova i spomenikai lično general Gotovina
0 komentar(a)
vijeće, Foto: 24 sata
vijeće, Foto: 24 sata
Ažurirano: 21.04.2011. 16:15h

Splitsko Gradsko vijeće je jednoglasno donijelo odluku da se generalu Anti Gotovini dodijeli neki od središnjih trgova u Splitu.

Uslov je da to prethodno odobri Komisija za imenovanje ulica, trgova i spomenikai lično general Gotovina.

"Kako ne bi nanijelo štetu generalu nazivajući neki od trga njegovim imenom, možemo se čuti s njim već za dvadesetak minuta, nakon što završi sjednica. Inicijativu podržava većina Hrvata, jer se osjećaju povrijeđenima presudom generalima", rekao je Jure Šundov, zamjenik splitskog gradonačelnika i Gotovinin suborac.

Ljut zbog Gotovine: Sramite se, takvi kao vi su ga zatvorili

"Postupak proglašenja generala Ante Gotovine počasnim građaninom Splita je u proceduri od 2001. godine i po tom pitanju očekuje odluku komisije za dodjelu javnih priznanja", istaknula je Nevenka Bečić, predsjednica splitskog Gradskog vijeća nakon što je to isto predložio na sjednici u četvrtak splitski HSP.

Luka Roguljić, iz HSP-a zatražio je da se taj postupka ubrza i da se u dnevni red uvede imenovanje nekog od središnjih gradskih trgova imenom zatvorenog hrvatskog generala.

Hrvoje Tomasović, čelnik HSP-a izgubio je strpljenje i napustio je sjednicu Gradskog vijeća prilikom uvođenja prijedloga njegovog stranačkog kolege.

Na kraju je prijedlog HSP-a uvršten kao posljednja, 46. tačka, Dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća.

"Sramite se svi skupa! Ovakvi kao vi strpali su ga na 24 godine", teatralno je zagrmio Tomasović napuštajući skupštinu.

Predsjednica Bečić podsjetila je na činjenicu da je 2001. godine predloženo Vijeću da se Gotovinu proglasi počasnim Splićaninom i će Komisija za imenovanje ulica i trgova o tome odlučivati na temelju tog prijedloga iz 2001. godine.

Bonus video: