Jure Radić: Ne bojim se istrage povodom Oluje

Hag smatra da je njegova uloga nakon Oluje u naseljavanju napuštenih srpskih kuća bila velika i važna.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 09:47h

Bivši ministar obnove i razvoja Hrvatske Jure Radić izjavio je da se ne boji istrage nacionalnih sudova nakon što ga je Haški tribunal u presudi trojici hrvatskih generala imenovao članom udruženog zločinačkog poduhvata."Možda bi neko mogao da pokrene istragu, ali ne bojim se istrage, jer ona će sigurno završiti činjenicom da nisam kriv i da u Hrvatskoj nije bilo zločinačkog poduhvata", rekao je Radić za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).Ta televizija podsjecha da je on jedini živi, neprocesuirani hrvatski funkcioner iz razdoblja "Oluje" u ljeto 1995. godine koji je nepravosnažnom presudom Haga proglašen suodgovornim za etničko čišćenje krajinskih Srba.Hag smatra da je njegova uloga nakon Oluje u naseljavanju napuštenih srpskih kuća bila velika i važna, ali da dokazi ne pokazuju da je bio uključen u samu akciju ili vojna pitanja.

"Ako je (Franjo) Tuđman, koji je uvijek tražio da se sačuva svaki život, svaka kuća, optužen, onda prihvatam da sam i ja optužen", kazao je Radić i dodao da je tadašnji predsjednik Hrvatske tražio poslije "Oluje" da se zločini procesuiraju.

Bio zadužen za povratak ljudi u hrvatska područja

On je ocijenio da bi podizanje optužnice za udruženi zločinački poduhvat značilo da se u Hrvatskoj podiže optužnica protiv Hrvatske.

On je naveo i da je poslije odlaska Srba iz Knina bilo jasno da ih se pola neće vratiti, jer mnogi, kako je rekao, nisu bili stanovnici Knina

Bonus video: