Hrvatski narod zatrovan propagandom koja je zataškala zločine

Vladajuća propagandna mašinerija godinama govorila narodu da hrvatskih zločina nije bilo, a sada mu govori da je za te zločine osudjen čitav narod.
86 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.04.2011. 12:16h

Hrvatskoj javnosti teško je da prihvati presudu generalu Anti Gotovini i nekadašnjem pomoćniku ministra policije Mladenu Markaču jer je državna propaganda godinama zataškavala zločine nad Srbima, a vlast zabranjivala bilo kakvo procesuiranje "Oluje", tvrdeći da su hrvatski generali nevini, piše Tomislav Klauški na hrvatskom portalu Indeks.hr.

Klauški piše da je "narodu toliko zatrovanom propagandom teško da sada proguta niz dogadjaja prezentiran haškom presudom".

"Godinama se nije smelo znati za zločine u Oluji i nakon nje. Nije se smelo znati za famozni sastanak na Brionima. Niko, uključujući osumnjičene, nije smeo znati da Hag krajem devedesetih istražuje Oluju. Nismo smeli znali ko je optužen, gde se skrivaju dokumenti i dokazi, gde su famozni topnički dnevnici i ko ih je uništio", navodi se u tekstu.

Autor dodaje da, kao što je vladajuća propagandna mašinerija godinama govorila narodu da hrvatskih zločina nije bilo, sada mu govori da je za te zločine osudjen čitav narod.

"Kada je napokon podignuta optužnica protiv Gotovine, vlast ga je pustila da pobjegne, nije se znalo gdje se nalazi ni ko ga skriva, a nije čudo što su, nakon višegodišnjeg laganja i manipulisanja i medijskih izvještaja u kojima su se iznosili samo argumenti odbrane, hrvatski gradjani dočekali presudu sa šokom i nevjericom", ističe autor.

On dodaje da su u prikrivanju "veliku ulogu odigrali isti oni mediji i novinari koji su nakon Oluje okretali glave i kamere od automobila nakrcanih ukradenom srpskom robom, a sada na naslovnim stranama i u emisijama govore o herojima".

"Perfidna manipulacija, tako tipična za HDZ. Trovanje traje punih 15 godina. U euforiji nakon 'Oluje' jedino su 'Feral' i 'Novi list' donosili izvještaje o ubistvima i pljačkama, o paljenju čitavih srpskih sela i napadima na izbjegličke kolone koje su milile prema Srbiji. Državna propaganda sve to je sistematski zataškavala", piše Klauški.

Otkud zločini kad nam niko o njima nije govorio? Otkud udruženi zločinački poduhvat, kad zločina nije bilo? Kako to da su generali osuđeni, kad je HDZ još juče govorio da će biti oslobođeni? su pitanja koje postavlja hrvatski narod u nevjerici nakon presude, komentariše Klauški.

Autor teksta ističe da su oni koji su o tome izvještavali proglašavani državnim neprijateljima, jer je bilo "popularno lagati u interesu Hrvatske" i napominje da je državna propaganda godinama skrivala i informacije o Brionskom sastanku, koji je postao okosnica presude Gotovini i Markaču.

"Veliku ulogu odigrala je politika koja je pravdala hrvatske zločine i veličala hrvatske (osudjene) zločince, kao i Crkva, koja se molila za hrvatske zločince", naglašava autor.

Najmanje su krivi ljudi koji se bacaju kroz izloge. Oni koji nose Gotovinine slike i govore o bjelosvjetskoj zavjeri i nekakvom izjednačavanju Tuđmana i Miloševića. Oni su tek produkt atmosfere u kojoj se zločin pravdao domoljubljem, a laganje u interesu države proglašavalo patriotizmom, zaključuje Klauški.

Bonus video: