Tomislav Nikolić štrajkuje žeđu dok ne budu raspisani izbori (video)

Tomislav Nikolić za sada dobro podnosi štrajk, rekao je vlasnik klinike "Anlave" Slobodan Ivanović
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 15:17h

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić stupio je u štrajk glađu i žeđu, koji će trajati sve do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Štrajk je započeo na platou ispred zgrade skupštine, gdje je bio organizovan miting SNS-a, prenijela je Beta.

Nikolić će nastaviti štrajk u prostorijama poslaničkog kluba „Napred Srbijo“ u parlamentu, a sa njim su i njegova supruga i saradnici.

„Ja od jutros ne uzimam vodu i hranu“, rekao je Nikolić na mitingu i dodao da je to posljednja ponuda predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da raspiše izbore.

„Ako mi se nešto desi, raspiši izbore za građane Srbije koji će živjeti i bez mene i bez tebe“, poručio je Tadiću.

On je rekao da je SNS, iako mnogo jača stranka od Demokratske stranke, ponudio sve moguće ustupke vlastima za raspisivanje vanrednih izbora, ali da je od Tadića doživio samo napade i najteže optužbe da ugrožava pravni poredak zemlje.

„Recite Borisu Tadiću da se ja ne borim protiv (portparolke DS) Jelene Trivan, već protiv Borisa Tadića. Neka on izađe i kaže nešto, ako je muško i predsjednik Srbije“, rekao je Nikolić.

Izuzetno jake policijske snage opremljene opremom za razbijanje demonstracija obezbjeđivale su skup opozicije, okolne zgrade, kao i uži centar grada.

„U potpunosti se saosjećam sa ovim ljudima. Oni su siromašni, a krivicu za to snosi vlada“, kazao je za agenciju Rojters Vidoje, pripadnik policijskih snaga.

Demonstranti su nosili partijske zastave i transparente sa sloganima „Dolje lopovi“ i „Narod želi pravdu, rad i nepredak“. Neku su uzvikivali „Spasi Srbiju i ubij se, Borise“.

„Potrebna nam je nova, iskrena vlada koja neće lagati i krasti od naroda“, kazao je Veljo Stanić (53), koji je doputovao iz Požege.

Tadić, koji se sa Nikolićem susreo u četvrtak, poručio je da nije moguće odrediti datum izbora dok Srbija ne postane kandidat za članstvo u EU. Beograd se nada da će taj status dobiti kasnije ove godine.

„Ultimatumi, prijetnje i spekulacije o datumima izbora su potpuno neodgovarajuće“, saopšteno je u četvrtak iz Tadićevog kabineta.

„Shvatam nestrpljenje i nervozu nekih opozicionih partija, ali je Srbiji potrebna stabilnost.. umjesto nestabilnosti i stalnih prikrivenih prijetnji nasiljem“, kazao je šef vladajuće Demokratske stranke.

Prema procjeni organizatora, na skupu je bilo oko 120.000 ljudi, dok je procjena medijskih izvještača da je ispred zgrade Skupštine Srbije bilo nekoliko desetina hiljada ljudi. Strane agencije su izvijestile da je na mitingu bilo oko 50.000 građana uz podsjećanje da je na prošlom mitingu, petog februara, učestovalo oko 70.000 pristalica opozicije.

Nikolić je građanima rekao da će se od naredne sedmice protestni skupovi organizovati u cijeloj Srbiji.

Čedomir Jovanović traži od Nikolića da prekine štrajk

Predsjednik Liberalno demokratske patije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je u Novom Pazaru od Tomislava Nikolića da prekine štrajk glađu, jer smatra da je to

vrhunska neodgovornost prema društvu.

Jovanović je na izbornoj skupštini gradskog odbora njegove stranke osudio Nikolićev postupak navodeći da on ne može sakriti nemoć i političku neodgovornost.

"Problemi Srbije se ne rješavaju tako, a mi smo predložili rješenja kao što su razgovor u Skupštini, politički dijalog i spremnost da se društvu kaže istina. Nikolić takođe mora da bude sposoban da ponudi politički odgovor na probleme u kojima se zemlja nalazi", rekao je Jovanović.

Bonus video: