Delo: Haški sud legitimizovao genocid i etničko čišćenje, i uvodi u nove ratove?

"Postoji osnovana sumnja da će takve presude postati simboličan uvod u nova raskršća" i možda "nove ratove?" zaključuje slovenački dnevnik.
110 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.04.2011. 09:29h

Slovenačka štampa opširno izvještava i komentariše presudu hrvatskim generalima u Sudu za ratne zločine počinjenih na prostorima bivše Jugoslavije u Hagu.U komentaru na naslovnoj strani centralni slovenački dnevnik "Delo" pored ostalog naglašava da "obrazloženje presude (i kazne, koje po visini odstupaju od onih za prilično teže zločine) nikada ne bi zaprepastilo Hrvatsku da njena javnost nije bila žrtva sistematske manipulacije".

Državi i njenim ključnim ljudima, u analizi se zamjera što do danas nisu obavili tri ključna zadatka."Prvo, nisu hladnokrvo utvrdili da li je mala grupa ljudi, koja je pripremala 'Oluju' imala i još jedan cilj.

Drugo, javnost, a prije svega sebe, nisu odlučno osvjestili da su se zločini u toku 'Oluje' i nakon nje dešavali i da zbog toga nije niko bio kažnjen.

Treće, nikada se nepristrasno nije ocijenila uloga državnog poglavara (Franja Tuđmana). U ratu i miru", piše list.U analizi se zaključuje da "pošto se sveska s zadacima uporno gurala u fioke razumna objašnjenja da juče niko nije osudio Hrvatsku, domovinski rat, 'Oluju' i sve branioce ne prodiru u svijest građana".

Nikada se nepristrasno nije ocijenila uloga državnog poglavara (Franja Tuđmana). U ratu i miru

"Osuđen je bio isključivo politički vrh, koji je imao sve mogućnosti da izvede potpuno čistu operaciju ili da zločine spriječi ili ih barem kazni", što nije uradio, dodaje se.

"Takva trijezna objašnjenja nakon godina manipulacije teško dolaze do građana. Uz takvu političku elitu i medije vjerovatno nikada i neće", zaključuje list.

Nisu doživjeli potrebnu katarzu

U drugom komentaru u istom broju "Delo" smatra da "ni Srbija, ni Hrvatska, ni BiH - tu bi mogli spomenuti i Kosovo - na kraju balkanskih ratova nisu doživjeli neophodno potrebnu katarzu".

Haški sud bi morao balkanske ratove simbolično završiti, ali je efekat upravo suprotan

List dodaje i da "pošto 'lokalno' pravosuđe nigdje ne djeluje i pošto se lokalna politika još uvijek napaja iz ratnih rana, nacionalizama i različitih interpretacija istorijskih događaja jedina mogućnost za oslobođenje srpskog, hrvatskog i bošnjačkog društva je bila pravda i odlučnost suda u Hagu".Međutim, sud u Hagu "umjesto za pravdu se odlučio za nekakvu kopiju dejtonskog sporazuma i s prisilnim izjednačavanjem krivice legitimizovao etničko čišćenje i genocid kao sredstva za postizanje političkih i teritorijalnih ciljeva".

"Haški sud bi morao balkanske ratove simbolično završiti, ali je efekat upravo suprotan", zaključuje "Delo" i dodaje da "postoji osnovana sumnja da će takve presude postati simboličan uvod u nova raskršća" i možda "nove ratove?".

Balkancima dokazati da su varvari?

Drugi slovenački uticajni list "Dnevnik" takođe povodom osude hrvatskih generala, piše o "katarzi" bivših jugoslovenskih naroda."Sudski statistički je zločin protiv čovječnosti na području bivše Jugoslavije masovno počinjen, ali nema nijednog dokaza da je Haški tribunal pokrenuo bilo kakvu katarzu kao što je to recimo Nirnberški proces", ocjenjuje se u listu.

"Prije suprotno, posijao je osjećaj da je pravda stvar podjele grehova u skladu s političkim interesima evropskih država i SAD, pri čemu nije jasno koji je njihov cilj", dodaje se.Da li je cilj "Balkancima dokazati da su varvari?", pita "Dnevnik", "ili samo preko njih prikriti vlastito varvastvo?""Ante Gotovina, kojem vojnički dril pere mozak od njegove sedamnaeste godine kada se našao u Legiji stranaca, prije je žrtva nego počinitelj tog varvarstva", zaključuje se.

Bonus video: