Ambasada SAD u Zagrebu o presudi hrvatskim generalima

Ambasada SAD u Zagrebu je saopštila da nepravosnažna presuda hrvatskim generalima na sudu u Hagu nije ocjena Domovinskog rata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 17:34h

"Hrvatska je imala legitimno pravo da odbrani svoju nezavisnot i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, Haški sud istražuje pojedinačne slučajeve", navodi se u saopštenju američke ambasade, koje su prenijeli hrvatski mediji.

U tekstu se ističe da sudske odluke "ne predstavljaju opšte istorijske ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji", i naglašava da presuda ni na koji način neće uticati na "bliske, izvanredne odnose između SAD i Hrvatske".

Američka ambasada je pozvala na "poštovanje procesa do donošenja konačne presude" i istakla podršku SAD radu Haškog tribunala.

Uz navođenje da presuda može izazvati različite emocije, američka ambasada je izrazila nadu da će "svi imati na umu važnost okrenutosti prema budućnosti i očuvanja duha tolerancije i pomirenja koji je bio temelj napretka tokom posljednjih petnaest godina i koji je garancija da se takav tragični rat više nikada ne dogodi".

Tribunal u Hagu je danas osudio hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine, a Mladena Markača na 18 godina zatvora zbog zločina nad sprskim stanovništvom Kninske krajine tokom i poslije operacije Oluja 1995. godine. Drugooptuženog Ivana Čermaka, Tribunal je oslobodio krivice.

Bonus video: