POGREŠAN PRAVAC

Ešton zabrinuta zbog odluke skupštine RS o referendumu

Veoma sam zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini. Odluka Narodne skupštine RS je korak u pogrešnom pravcu..
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 06:31h

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbjednost Ketrin Ešton izrazila je zabrinutost zbog odluke Skupštine Republike Srpske (RS) da raspiše referendum o odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Veoma sam zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini. Odluka Narodne skupštine RS je korak u pogrešnom pravcu", ukazala je Ešton u noćašnjem saopštenju i ocijenila da "takvi unilateralni koraci ne donose rješenja u korist napretka".

Prema njenim riječima, EU podržava rad Suda, Tužilaštva i Visokog savjeta za pravosuđe i tužilaštvo BiH jer "vjeruje u važnost efikasnog i nezavisnog sudstva koje je ključni element za pristupanje Uniji".

Ešton je pozvala političke vođe RS da "ne podrivaju dosadašnji napredak i da svoje bojazni izražavaju kroz odgovarajuće institucionalne kanale".

Odluka o raspisivanju referenduma je donijeta u srijedu, na posebnom zasijedanju Skupštine RS, održanom na zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika, na kojem su razmatrane "posljedice antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine i nedjelovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH u predmetima ratnih zločina".

Rukovodstvo Bosne i Hercegovine "treba da se prihvati konstruktivnog i strukturalnog političkog dijaloga između svih strana kojih se to tiče, što bi otvorilo put ka toliko potrebnim reformama"

"Očekujem od svih političara u Bosni i Hercegovini da preuzmu tu odgovornost i individualno i kolektivno", napisala je Ketrin Ešton i najavila da će visoki zvaničnik Evropske Unije Miroslav Lajčak "uskoro" posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Skupština RS je odlučila da će referendumsko pitanje glasiti: "Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika i međunarodne zajednice, posebno o Sudu i Tužilasstvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH?".

Predviđeno je da referendum u RS bude u prvoj sedmici po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.