Viljem Montgomeri se bori protiv raka pluća

Bivši ambasador Montgomeri danas se bavi biznisom i konsultant je u naftnoj kompaniji „Kroduks“ (Crodux).
174 pregleda 0 komentar(a)
montgomeri, Foto: Savo Prelević
montgomeri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2011. 17:38h

Vilijam Montgomeri, bivši američki ambasador u Hrvatskoj i Srbiji, hitno je operisan prošlog utorka u bolnici Jordanovac nakon što su mu doktori tokom sistematskog pregleda otkrili da ima rak pluća.

„Trenutno proživljavamo najveću porodičnu dramu, ali nećemo se predati. Moj muž će pobijediti bolest. Operacija je prošla vrlo uspješno, a prije tri dana Vil je pušten na kućnu njegu“, izjavila je njegova supruga Lin Montgomeri za „Jutarnji list“.

Ona je istakla da je njen suprug „veliki borac“, navodeći da je bio i u američkim Zelenim beretkama, pa je i u ovoj situaciji nastupio potpuno smireno.

Montgomeri je prije dvije nedjelje, zbog jakog kašlja i bolova, najprije pomislio da ima upalu pluća. Ipak, nakon specijalističkog pregleda ljekari su prepoznali tumor, a konačna dijagnoza šokirala je porodicu. Bivši američki ambasador odmah je zadržan u bolnici i već idući dan operisan.

„Ljekari imaju jako dobre prognoze i mi im vjerujemo. Vil ima normalnu njegu kao i svaki drugi pacijent u bolnici i kad ga gledam, ne mogu vam opisati koliko sam na njega ponosna jer se ne prepušta bolesti“, rekla je Lin.

Ona je istakla da su odlučili da se operacija izvrši u Zagrebu jer imaju puno povjerenje u tamošnje ljekare, iako su im prijatelji sugerisali da Montgomeri ode na liječenje u London.

Kad se vratio kući, ispričala je, nastavio je normalno da živi kao da se prethodne dvije nedjelje uopšte nisu ni dogodile.

„Toliko mu je bolje da se već vratio na posao“, kazala je.

Ipak, priznala je da je bila potpuno iznenađena suprugovom dijagnozom jer, kako je navela, nikad nije pušio i cijeli se život aktivno bavio sportom.

„Bilo je to potpuno iznenađenje za sve nas jer, kako su nam ljekari objasnili, samo pet odsto nepušača, prema medicinskim istraživanjima, može dobiti rak pluća, ali to je život“, kazala je ona.

Porodica Montgomeri planira da provede praznike u Zagrebu.

„Naše kćeri Ameli (24) i Ketrin (22) s nama su ovde u Zagrebu, a sin Aleksandar (28) će doći naredne nedelje iz Vašingtona kako bi čitava porodica bila zajedno za Uskrs. To će mu biti najbolji oporavak", zaključila je Lin.

Bivši ambasador Montgomeri danas se bavi biznisom i konsultant je u naftnoj kompaniji „Kroduks“ (Crodux).

Bonus video: