Ćerka kompanija crnogorskog prevoznika još ne leti

Predstavnik Niša zadužen za saobraćaj, Boban Mihajlović, kaže da grad nema nadležnost u ovom poslu i sve odluke su na Montenegro erlajnsu i Master ervejsu.
57 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Simonović, Zoran Đurišić, Foto: Boris Pejović, arhiva "Vijesti"
Miloš Simonović, Zoran Đurišić, Foto: Boris Pejović, arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.04.2011. 07:59h

Ćerka firma crnogorskog avioprevoznika Montenegro erlajnsa, Master ervejs, koja je najavljivana kao druga srpska aviokompanija, nije počela da leti ni pet i po godina od formalnog osnivanja, piše list Danas.

O poslovnoj sudbini srpske „ćerke firme“ registrovane u Nišu još 2005. godine, nema konkretnih informacija ni iz Montenegro erlajnsa, a takve podatke nemaju ni nadležni gradski zvaničnici, navodi list.

Predstavnik Niša zadužen za saobraćaj, Boban Mihajlović, kaže da grad nema nadležnost u ovom poslu i sve odluke su na Montenegro erlajnsu i Master ervejsu.

On je podsjetio da je Montenegro erlajns prošle godine pokrenuo proceduru za dobijanje saglasnosti srbijanskog Direktorata za civilno vazduhoplovstvo za letove svoje niške ćerke firme, ali da je ona, prema dostupnim informacijama, zastala zbog proceduralnih razloga.

Aerodrom Konstantin Veliki je iz Direktorata dobio uvjeravanja da u vezi sa takvom saglasnošću neće biti nikakvih problema.

Iz crnogorske avio kompanije je najavljeno da će ona na Master ervejs pravno prenijeti dva aviona.

Od tada se najave nijesu makle od početka.

Možda krenu u junu

"Ne vjerujemo da je razlog u srpskom Direktoratu, koji, prema nekim ocjenama, koči ovakve procese zbog interesa nacionalnog avio prevoznika Jat ervejza. Srbija je usvojila Sporazum o otvorenom nebu, a Jat ima svoj udio na tržištu koji avio kompanija sa sjedištem u Nišu ne bi ugrozila ni na koji način", rekao je Mihajlović.

Uostalom, Direktorat je, kako je dodao, bez ikakvih problema dao saglasnost za letove sa niškog aerodroma Montenegro erlajnsu i italijanskom Vind džetu /Wind jet/, a u toku je slična procedura za još dvije kompanije, koje su ozbiljno zainteresovane za letove iz Niša.

"Očekujemo da oni krenu već od juna", kazao je Mihajlović dodajući da je Niš i dalje veoma zainteresovan da Master ervejs oživi.

Nema zaposlenih

Za sada, Master ervejs ne funkcioniše i nema zaposlene, a da li će se to promijeniti na bolje sasvim je neizvjesno. Montenegro erlajns je ovih dana saopštio da je proteklu poslovnu godinu završio sa gubitkom od šest miliona eura, a direktor Zoran Đurišić najavio je da će u naredne tri godine biti otpušteno 150 radnika.

Sa niškog aerodroma redovno lete samo avioni Montenegro erlajnsa do Podgorice, odakle putnici iz Niša, nakon presijedanja, mogu letjeti do Beča, Frankfurta, Ciriha, Rima, Pariza, Londona i Moskve. Grad subvencioniše ove letove, kao što je činio i sa redovnim letovima Vind Džeta do italijanskog Forlija, koji ih je obustavio prošlog oktobra, prije isteka ugovora, uz saglasnost grada.

Jat ervejz ne leti iz Niša od oktobra 2009, mada je i ranije to činio u maloj mjeri, uglavnom samo do Ciriha.

U Direktoratu kažu da Master vjerovatno neće letjeti sa niškog aerodroma jer se od te priče odustalo.

"Trenutno se u Direktoratu ne obrađuje taj zahtjev i možemo reći da se od te priče odustalo“, rekla je portparol Direktorata Katarina Andrić Milosavljević.

Bonus video: