Tužilaštvo u Osijeku

Generala Vasiljevića terete za zločine nad zarobljenicima

Tužilaštvo u Osijeku je podiglo optužnicu protiv general-majora JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića zbog ratnih zločina nad zarobljenicima, koji su počinjeni na teritoriji Srbije, od oktobra 1991. do maja 1992.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2011. 18:31h

Županijsko tužilaštvo u Osijeku je Vasiljeviću i Živanoviću odredilo pritvor i za njima raspisalo potjernicu.

Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je kazao da će Tužilaštvo za ratne zločine razmotriti predmet protiv penzionisanog generala Vasiljevića i izjasniti se o njemu ukoliko Tužilaštvo Hrvatske odluči da ustupi dokaze.

Vekarić je u izjavi agenciji Beta podsjetio da između Srbije i Hrvatske postoji Sporazum o ustupanju dokaza, i da na osnovu njega hrvatsko tužilaštvo može srpskim kolegama da dostavi dokaze.

On je rekao da na Vasiljevića i Živanovića ne može da se primijeni ugovor o međusobnom izručenju optuženih koji su potpisale Srbija i Hrvatska jer se on odnosi samo na optužene za organizovani kriminal. To praktično znači da im se može suditi samo u Beogradu, ukoliko hrvatsko tužilaštvo to zatraži i ukoliko srpsko tužlaštvo prihvati da vodi taj proces, naveo je B92.

Vasiljević je, kao bivši načelnik Uprave za bezbjednost JNA, optužen po komandnoj odgovornosti za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logorima u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški u kojima je ubijeno 19 civila od oktobra 1991. do maja 1992.

Živanoviću se stavlja na teret da je kao komandat logora Stajićevo i Begejci, dopuštao mučenja i nečovječno postupanje, i da je po nalogu Vasiljevića organizovao logore u koje su, protivno normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, dovodili zarobljene civile i zarobljene pripadnike oružanih snaga Hrvatske.

„Devetnaest zarobljenih i zatočenih osoba preminulo je zbog posljedica zlostavljanja. Veći broj osoba je zadobio teške i po život opasne povrede sa trajnim posljedicama, a jedan broj žena je sistematski silovan”, rekao je Davor Petričević, županijski državni tužilac u Osijeku.

Osiječko tužilaštvo navelo je da je, tokom istrage, ispitano 250 svjedoka, a da je korišćena i dokumentacija pribavljena od Haškog tribunala. Osiječki istražitelji obavili su razgovor i sa optuženim Vasiljevićem u Beogradu, uz pomoć srpskog tužilaštva za ratne zločine, naveo je B92.

Srpsko tužilaštvo vodi pretkrivični postupak o centrima za razmjenu u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i Vojno-istražnom zatvor u Beogradu, po tužbi koju je podnijelo udruženje „Vukovar 1991”.

Preporučujemo za Vas