Dodik predložio odluku o raspisivanju referenduma

Dodik je istakao da RS ne želi novcem svojih građana da finansira "državne" pravosudne institucije koje rade protiv interesa njenih građana.
67 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.04.2011. 17:21h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik predložio je danas Narodnoj skupštini RS 23 zaključka koji se završavaju prijedlogom odluke o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi se građani RS izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju konvencije o ljudskim pravima visokih predstavnika u BiH.

"Tužilaštvo i Sud BiH su pravosudne institucije koje su nametnute odlukama visokog predstavnika. To je učinjeno na zahtjev bošnjačkih političara sa ciljem da se posrednim mehanizmima unitarizuje pravosuđe u BiH i izvrši centralizacija", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS na kojoj se raspravlja o posljedicama antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou BiH i nedjelovanju Tužilaštva i Suda BiH u predmetima ratnih zločina.

Dodik je istakao da RS ne želi novcem svojih građana da finansira "državne" pravosudne institucije koje rade protiv interesa njenih građana, jer takve institucije kompromituju pravosudni sistem i pravdu.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci preko takvih nametnutih institucija, ostvaruju ono što nisu dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Dakle, obje ove pravosudne institucije su u službi bošnjačkih politički interesa. Pošto su obje institucije djelo međunarodnih centara moći, one su neprekidno pod direktnom kontrolom stranaca. Kontrola i uticaj se ostvaruje posredstvom prisustva međunarodnih tužilaca, sudija i međunarodnog administrativnog osoblja", dodao je Dodik.

Predsjednik RS je predložio da Narodna skupština RS konstatuje da je rad Suda i Tužilaštva BiH, selektivan pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, različiti aršini u vođenju postupaka i presuđivanju, bio na štetu srpskog naroda i sa jasnom političkom tendencijom stvaranja po Srbe krajnje negativcne slike o ratnim dešavanjaima.

Bonus video: