"Let 3" s pjesmom "Hvala tebi Kriste" dočekuje Papu

Damir Martinović Mrle iz Leta 3 objašnjava kako je pjesma "zahvalnica Isusu, ali i molba da nas Crkva više ne krade, jer oni su najbogatije preduzeće u zemlji"
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2011. 15:47h

Riječki rok bend "Let 3" izbacio je novu društveno angažovanu pjesmu koja bi, po svemu sudeći, mogla prerasti u prvorazrednu provokaciju, piše Jutarnji list.

Ovoga puta na udaru se našla Crkva koju "Letovci" u vrlo dvosmislenom tekstu prozivaju za besramno bogaćenje dok narod gladuje.

Riječki rokeri za premijeru novog singla nazvanog "Hvala tebi Kriste" izabrali su dodjelu HGU-ove nagrade (Hrvatska glazbena unija) "Status" čiji bi prenos kroz sedam dana trebao biti na HTV-u.

Ovo bi, sudeći po cijelom konceptu Letovaca, mogao biti veliki test za nacionalnu televiziju.

Vrijeme objave je odlično, uoči posjete Svetog Oca Pape Hrvatskoj , kojem su hrvatski estradni umjetnici već pohrlili da naprave pozdravne pjesme.

"Hvala tebi Kriste" monumentalna je i himnična pjesma.

Ironije li?

Riječi bi, iako imaju ukus ironije, u većem dijelu mogle proći kao tekst bilo kojeg hrišćanskog rok benda, sa uobičajnim motivima izgubljenosti, iskupljenja i mantričnim refrenom "Hvala tebi Kriste" koji se stalno ponavlja.

"To je pjesma ljubavi, dobročinstva, čišćenja i katarze. Čovjek je na dnu, pozove ga Isus, ode u kuću, a u kući se našla i Crkva, popovi koji ljudima kradu zemlju. To je zahvalnost Isusu, ali i molba da nas Crkva više ne krade, jer oni su najbogatije preduzeće u zemlji", komentirao je u svojem karakterističnom stilu basist Leta 3 Damir Martinović Mrle.

Pjevač Zoran Prodanović Prlja kaže da je pjesma inicijalno nastala za predstavu "Kiklop".

Snimljena je u studiju i uskoro bi trebala biti dovršena, a pratiće je i video spot koji će, nema sumnje, biti intrigantan.

"Mi to ne radimo namjenski. Ovo je puno više od samog Papinog dolaska", rekao je Prlja.

Letovci se ne brinu da li će biti cenzurirani u HTV-ovom prenosu "Statusa" jer, kako kažu, "valjda živimo u demokratiji".

„Hvala tebi Kriste“

On je tu da nas gleda On je tu da nas spaja On je tu da nas čuva On je naš brat iz Raja On se samo jednom rodi Da sve zajedno nas vodi U kazalište, kino U zabavište, disko Hvala tebi Kriste

Cijeli svijet na mene se srušio U mutnoj vodi ja sam se gušio Krist me za ruku povuče I u svoju kuću odvuče Crkva naša besramno stade Da zemlju seljaku nemilo krade Svećenici hladni otresiti U ime Boga oholi i siti Hvala tebi Kriste

On nas voli Sve nas vodi Crne, žute, zelene Bijele, pjegave i plave Cirkusante, pedere, bildere i lezbe Svećenike, policajce, razbojnike, prevarante Vjernike i nevjernike Prostitutke, moraliste Antikriste, piromane Moderatore slobode

Tu je i Majka Božja I svi nebeski anđeli

Hvala tebi Kriste

Bonus video: