Božidar Vučurević odbacio navode hrvatskog tužilaštva

Vučurević je uhapšen četvrtog aprila na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine po potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina u Dubrovniku.
52 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 11.04.2011. 19:24h

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević odbacio je na saslušanju pred Višim sudom u Šapcu sve navode optužnice kojom ga Tužilaštvo Hrvatske tereti za ratne zločine, rekao je njegov branilac Vladimir Božović.

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu je saslušao Vučurevića pred njegovim braniocima i predočio mu optužnicu hrvatskog tužilaštva, rješenje Županijskog suda iz Dubrovnika o određivanju pritvora i o izdavanju međunarodne potjernice.

„Moj branjenik je u potpunosti odbacio navode optužnice iz hrvatskog državnog tuzilaštva, detaljno se izjašnavajući da, kao predsjednik Opštine, nije imao veze sa komandovanjem vojskom, policijom, granatiranjem Dubrovnika ili ubijanjem civila ili vojnika“, kazao je Božović.

Vučurević je uhapšen četvrtog aprila na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine po potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Dubrovniku 1991. godine.

Advokat Božović je izrazio nadu da će sud „imati razumijevanja“ da ukine rješenje o pritvoru i omogući mu da se brani sa slobode do okončanja postupka o esktradiciji.

„Nema nijednog zakonskog osnova za njegovo izručenje Hrvatskoj. Božidar Vučurević može jedino biti izručen svojoj matičnoj državi - BiH, odnosno Republici Srpskoj, kao mjestu gdje je eventualno i nastala radnja izvršenja navodnog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret“, istakao je Božović.

Advokat je rekao da je njegov branjenik zamolio da se obrati predsjednicima Republike Srbije, Vlade i ministru pravde da ne odobre njegovo izručenje Hrvatskoj, podsjetivši na to da je Tribunal u Hagu 2003. ispitao Vučurevića o događajima na dubrovačkom ratištu.

„Postoji zvanična pravosnažna presuda haškog Trbinuala generalima Pavlu Strugaru i Miodragu Jokiću, u kojoj nema mjesta ni za krivičnu istragu protiv mog branjenika, a kamoli za krivični postupak“, ocijenio je Božović.

To je jedan od ključnih argumenata Vučurevićeve odbrane u podnijetom zahtjevu za njegovo puštanje iz pritvora.

Bonus video: