BBC Profil Anta Gotovine: Legionar sa ukusom za lijepe žene

„Kada je 1995. vodio hrvatske snage u ponovno osvajanje odmetnutog regiona Krajine, mnogi od njegovih sunarodnika su ga vidjeli kao heroja“ kaže se na početku teksta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 18:27h

Nekoliko dana prije izricanja presude u Hagu generalima Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, BBC je objavio profil „bivšeg francuskog legionara koga je operacija Oluja dovela do samog vrha hrvatskog nacionalizma“.

„Kada je Ante Gotovina 1995. vodio hrvatske snage u ponovno osvajanje odmetnutog regiona Krajine, mnogi od njegovih sunarodnika su ga vidjeli kao heroja“, kaže se na početku teksta o Gotovini.

Kako se navodi u tekstu, tužioci za ratne zločine su se veoma brzo zainteresovali za slučaj i optužili generala Gotovinu da je odgovoran za etničko čišćenje.

BBC je naveo podatke da je oko 150 srpskih civila ubijeno, a da je više od 200 hiljada napustilo svoje kuće „u dugim kolonama automobila i traktora natovarenih stvarima“.

Pozivajući se na izjave koje su se čule tokom suđenja pred haškim sudom, BBC napominje da je Gotovina podsticao uništavanje srpskih zajednica i da je „propustio da spasi život 150 Srba“ koji su ubijani „oružjem, nožem ili su zapaljeni“.

Sa 16 godina napustio Jugoslaviju

Gotovina je, navodno, sa 16 godina napustio Titovu Jugoslaviju i neko vrijeme proveo na trgovačkom brodu prije nego se pridružio francuskoj Legiji stranaca, gdje je „gradio reputaciju neustrašivog vojnika sa ukusom za lijepe žene“.

Dalje se navodi da se Gotovina borio u Čadu i dobar dio 80-ih godina proveo u Južnoj Americi, posebno Gvatemali, „gdje je trenirao paravojne formacije za građanski rat“. Nakon toga je bio u Paragvaju, Kolumbiji, Argentini i Brazilu i konačno dobio francusko državljanstvo.

Navedeno je da je „volio život na visokoj nozi, a Kanarska ostrva su mu postala redovno odredište.

Uhapšen je 2005. u Tenerifima što je predstavljalo veliki odah za Zagreb koji je tvradio da se Gotovina ne nalazi na teritoriji Hrvatske, uprkos izvještajima da se odbjegli general krije u hrvatskim manastirima ili u manastirima na teritoriji Bosne i Hercegovine naseljenoj Hrvatima.

U članku se navodi da je Gotovina bio duboko uključen u desničarsku politiku. „Šef među njegovim saveznicima bio je Franjo Tuđman, nacionalistički vođa koje je kasnije postao predsjednik nezavisne Hrvatske“, naveo je BBC.

„Novi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je 2000. godine Gotovinu poslao u prevremenu penziju zajedno sa još šest generala nakon što su odbili da učestvuju u istragama o ratnim zločinima“, piše BBC i dodaje da je godinu dana kasnije protiv Gotovine podignuta optužnica.

BBC podsjeća da su pristupni pregovori Hrvatske sa EU u toku, te da je stalna saradnja u vezi sa ovim slučajem preduslov za uspješan nastavak pregovora.

Bonus video: