Ako bude uhapšen do juna 2012, Mladiću će biti suđeno u Hagu

Prema Rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kraj mandata Haškog suda je kraj 2014. godine. Ukoliko do juna naredne godine budu uhapšeni Mladić i Hadžić, sudiće im Tribunal
0 komentar(a)
Mladić, Foto: Vijesti online
Mladić, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 10.04.2011. 21:05h

Haški tribunal neće prebacivati nijedan započeti predmet ratnih zločina ni Bosni i Hercegovini, niti bilo kojoj drugoj državi regiona, i oni će biti završeni u Hagu, potvrdila je portparolka suda Nerma Jelačić, prenosi Blic.

U Haškom sudu je trenutno 36 predmeta u raznim fazama i do kraja će biti završeni u Hagu. Da li će i preostaloj dvojici haških bjegunaca, generalu Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću, biti suđeno u Haškom tribunalu, Jelačićeva kaže da to zavisi od toga da li će oni biti uhapšeni do juna 2012.

"Prema Rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kraj mandata Haškog suda je kraj 2014. godine. Ukoliko do juna naredne godine budu uhapšeni Mladić i Hadžić, sudiće im Tribunal, a ako budu uhapšeni poslije tog roka sudiće im rezidualni mehanizam, koji će biti osnovan već naredne godine", objasnila je Jelačićeva.

Rezidualni mehanizam je, piše Blic, međunarodno tijelo koje će završiti preostale poslove Haškog tribunala, a baviće se i zaostavštinom Tribunala, poput čuvanja arhivske građe.

Jelačićeva je podsjetila da je Sud u prošlosti prebacivao predmete BiH. Prema njenim riječima, jedna grupa predmeta su slučajevi gdje je optužnica podignuta i potvrđena, a ljudi uhapšeni i sprovedeni u Hag, a druga grupa su predmeti koji su istražni i u kojima nije došlo do podizanja optužnica, najčešće iz razloga što Tribunal nije imao kapaciteta da procesuira sve te slučajeve.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da je pravosuđe BiH pristrasno i da ne želi da procesuira zločine nad srpskim narodom tokom proteklog rata u istoj mjeri u kojoj procesuira zločine nad Bošnjacima.

Bonus video: