ULOGA MIPA JASNA

MIP BiH: Vučurević ima svu konzularnu zaštitu BiH

Predstavnici mnogih ambasada i ambasadori u Sarajevu rekli da su u slučajevima "Ganić i Divjak" kršene bečke konvencije i "zaisigurno danas-sutra, kad-tad, pravda će doći na svoje".
88 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 10.04.2011. 09:27h

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, koji se nalazi u ekstradicionom zatvoru u Šapcu, ima svu konzularnu zaštitu BiH u skladu sa bečkim konvencijama.

"Ponašanje predstavnika Republike Srpske (RS)  u slučaju  "Vučurević" se zaista prati i mogu reći da je ono bilo u skladu sa bečkim  konvencijama, a to želim da naglasim zbog javnosti u BiH, a posebno u RS, koja  povlači paralelu između ponašanja bošnjačkih predstavnika u slučajevima "Ganić i  Divjak" i predstavnika RS u slučaju "Vučurević", kazala je Trišić-Babić.

Vučurević je uhapšen u Srbiji po potjernici Hrvatske zbog ratnog zločina počinjenog pri granatiranju Dubrovnika tokom rata.

"Ponašanje predstavnika Republike Srpske (RS) u slučaju "Vučurević" se zaista prati i mogu reći da je ono bilo u skladu sa bečkim konvencijama, a to želim da naglasim zbog javnosti u BiH, a posebno u RS, koja povlači paralelu između ponašanja bošnjačkih predstavnika u slučajevima "Ganić i Divjak" i predstavnika RS u slučaju "Vučurević", kazala je Trišić-Babić.

Ona je kazala da su predstavnici mnogih ambasada i ambasadori u  Sarajevu rekli da su u slučajevima "Ganić i Divjak" kršene bečke konvencije i  "zaisigurno danas-sutra, kad-tad, pravda će doći na svoje".

Zamjenca ministra inostranih poslova BiH rekla je, gostujući u programu banjalučke Alternativne televizije (ATV), da će se o ponašanju ministra  inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, kao i ambasadora BiH u Londonu prije godinu dana (slučaj Ganić) i nedavno ambasadora BiH u Beču (slučaj Divjak) u tim  situacijama zasigurno još razgovarati, a visoke instance će voditi pojedinačne slučajeve, jer tu ima elemenata krivične odgovornosti.

"To je bila klasična zloupotreba institucija, države i javnog  budžeta. Ako je nekome stalo, bilo međunarodnoj zajednici, bilo Sarajevu, da BiH zaista bude država, punopravna članica EU i da uđe u NATO, onda će se o ovakvim  slučajevima morati razgovarati, jer u slučajevima "Ganić i Divjak" imamo klasični istup mimo sistema i institucija", rekla je Trišić-Babić.

Ona je navela da je sasvim jasna stvar da predstavnici politike  u Sarajevu samo i isključivo brinu za interese bošnjačkog naroda, što je najgore protiv svih i uporno u ime BiH.

Prema njenim riječima, uloga MIP u ovim slučajevima je jasna.

"Mi smo tu bili poštari i naše je bilo samo da zahtjev za izručenje moramo uručiti bez uvida u taj dokument, da ne znamo ni šta tu piše. Čak ni ambasador s tim ne treba da ima bilo šta", kazala je ona.

Preporučujemo za Vas