Baroso poručio da BiH mora govoriti jednim glasom

"Ovo zapravo znači da iako mnoge nadležnosti mogu ostati na entitetskom nivou, mehanizam za koordinaciju mora biti na državnom nivou", kazao je Baroso
0 komentar(a)
s1630_1, Foto: Rojters
s1630_1, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.04.2011. 20:20h

Bosna ima budućnost u Evropskoj uniji, ali njeni lideri moraju prvo okončati politički zastoj i formirati nacionalnu vladu, rekao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso u Sarajevu.

"Zaista se nadam da se Bosna i Hercegovina odlučno kreće na integracionom putu“, kazao je Baroso na sesiji "Parlament za Evropu".

"Ali, to podrazumijeva okončanje političkog zastoja koji dominira...od izbora.

Bosna je, uz Kosovo, posljednja u redu država zapadnog Balkana koja teže članstvu u EU. Prvi sporazum o pridruživanju sa blokom je potpisala 2008, ali je od tada ostvarila slab napredak ka integracijama“, navodi agencija Rojters.

"Veoma je važno da Bosna i Hercegovina na ovom putu ne zaostaje za regionom", rekao je Baroso.

"Vlada na državnom nivou mora biti formirana kako bi se bavila aktuelnim prioritetima".

EU želi jedinstvenog partnera za pregovore o integracijama, ali se Muslimani i Hrvati u Federaciji BiH zalažu za veću centralizaciju – dok Republika Srpska strahuje da bi snažnija bosanska država mogla potkopati njen visok stepen autonomije.

Baroso je kazao da Bosna mora govoriti jednim glasom u odnosima sa EU.

"Ovo zapravo znači da iako mnoge nadležnosti mogu ostati na entitetskom nivou, mehanizam za koordinaciju mora biti na državnom nivou", kazao je šef izvršnog tijela EU.

Baroso je od bosanskih lidera zatražio da usklade ustav sa evropskom poveljom o ljudskim pravima i izrazio punu podršku formiranju bosanskog državnog suda i kancelarije državnog tužioca, čije postojanje osporava predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Da budemo jasni: Bosna nije sama, Evropska unija je spremna da vam pomogne kroz.. značajnu pomoć, ne samo političku pomoć, već i finansijsku pomoć", rekao je Baroso.

"Ali, to zahtijeva zajedničku viziju vaše budućnosti u EU, te zajedničku želju da radite zajedno".

Bonus video: