Crnogorski ambasador u Beogradu neće da učestvuje u politizaciji popisa u Srbiji

Na skupu se uglavnom govorilo o predstojećem popisu stanovništva u Srbiji koji treba da se održi u oktobru.
50 pregleda 0 komentar(a)
Igor Jovović, Foto: Arhiva Vijesti
Igor Jovović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.04.2011. 11:14h

Ministar dijaspore Srbije Srdjan Srećković izjavio je da se Srbija smatra da srpski narod u regionu treba da uživa najveća moguća prava kao nacionalna zajednica te da zbog toga niko ne treba da se osjeća ugroženim.

Srećković je na okruglom stolu o popisu stanovništva u Srbiji i regionu ukazao i da zalaganjem Srbije za ostvarivanje prava srpskog naroda u regionu "zapravo žele da to pitanje postave na isti nivo kao kada se govori o zaštiti prava nacionalnih zajednica koje žive u Srbiji".

"U sklopu zalaganja za najviše moguće standarde (nacionalnih manjina) u Srbiji žalažemo se i da takav položaj bude i za pripadnike našeg naroda koji žive u drugim zemljama... Mislim da niko nema razloga da se zbog toga oseća ugroženim", rekao je Srećković.

Okruglom stolu, iako je bio pozvan, nije prisustvovao ambasador Crne Gore Igor Jovović, koji ih je, kako je saopšteno, obavijestio da ne želi da učestvuje u politizaciji tog pitanja.

Srećković je kazao da je položaj pripadnika nacionalnih zajednica u Srbiji prema ocjenama svih relevantnih međunarodonih institucija na najvišem nivou.

Osvrnuvši se na popis stanovišta u državama regiona u kontekstu evropskih integracija, on je rekao da Evropska unija nikome ko ulazi u proces priključenja ne brani da njeguje i baštini sopstveni nacionalni indentitet.

"Niko nema razloga zbog toga da se oseća ugroženim i država Srbija će u tom procesu priključenja sigurno nastaviti da na svim mogućim nivoima njeguje ono što je naša tradicija i istorija", rekao je Srećković.

Na skupu se uglavnom govorilo o predstojećem popisu stanovništva u Srbiji koji treba da se održi u oktobru.

Bonus video: