"NOVO OHRABRENJE"

Baroso: Hrvati imaju ambiciozan cilj, važniji nam je kvalitet od brzine

Predsjednik EK ukazao je na to da je Vlada Hrvatske i ranije ostvarivala ambiciozne planove
70 pregleda 0 komentar(a)
Baroso, Foto: 24 sata
Baroso, Foto: 24 sata
Ažurirano: 07.04.2011. 19:41h

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso nije u Zagrebu isključio mogućnost da Hrvatska završi pristupne pregovore s Evropskom unijom do kraja juna, ali je ukazao da vlada treba da učini dodatni napor kako bi u tome uspjela.

Baroso je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor rekao da ne može govoriti o datumu završetka pregovora Hrvatske s EU, ali i dodao da je došao u Zagreb sa porukom ohrabrenja, javila je Beta.

"Ne mogu govoriti o datumu, ali je naš stav da je sadržaj i kvalitet važniji od brzine", rekao je Baroso.

Upitan da li je ostvariv cilj hrvatske vlade o završetku pregovora s EU do kraja juna, Baroso je odgovorio da vlada ima "ambiciozan cilj", ali i ukazao da je ona i ranije ostvarivala ambiciozne planove.

Kosor: Vlada predano radi

Kosor je kazala da ni ona nije spominjala datum, nego samo kraj juna kao nešto što je dio cilja Vlade RH ali i predsjedništva EU.

Ona je istakla da vlada predano radi da u ovom mjesecu zatvori još dva do tri poglavlja, uz ocjenu da postoje uslovi za to.

"Uvjerena sam da posao koji je pred nama možemo obaviti na zadovoljstvo članica EU, ali prije svega građana Hrvatske", rekla je.

Predsjednik EK je ocijenio da je Hrvatska napravila "istorijski napredak" u posljednjoj godini pregovora s EU.

"EU će vrlo rado pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu čim to bude moguće", kazao je Baroso.

Baroso je ukazao da je posljednji korak u pregovorima obično i najteži, ali da ga je moguće ispuniti, te da Hrvatska mora u "posljednjem kilometru tog cilja uložiti sve snage".

Baroso je posebno istakao da preostaju pitanja vezana za reformu pravosuđa, osnovna prava i borbu protiv korupcije, ali je i čestitao premijerki Kosor na njenom ličnom doprinosu u borbi protiv korupcije.

Posjeta Barosa novo ohrabrenje

Hrvatska premijerka je rekla da je posjeta Barosa i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea "novo ohrabrenje" vladi.

"Uložićemo dodatne napore i snagu, volju imamo, da se cio posao završi", rekla je Kosor i dodala da vlada koja nema ambiciju i volju ne može ništa da uradi. Ona je dodala da je po mišljenju vlade napredak „veoma vidljiv“, od rješavanja postupaka pred sudovima pa do borbe protiv korupcije i kriminala.

Baroso je juče održao sastanke sa predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, obratio se poslanicima u parlamentu, a u centru Zagreba je razgovarao i sa građanima.

Baroso i File su boravili u Zagrebu u okviru posjete regionu tokom koje će danas boraviti u BiH i Crnoj Gori, a u subotu u Makedoniji.