Nova predsjednica Kosova vjeruje u uspjeh dijaloga sa Srbijom

Jahjaga je treći predsjednik Kosova, a drugi nakon proglašavanja nezavisnosti, 17. februara 2008. godine
0 komentar(a)
Atifete Jahjaga, Foto: Beta/AP
Atifete Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.04.2011. 19:10h

Nova predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas, nakon izbora u kosovskom parlamentu, da vjeruje u uspjeh dijaloga sa Beogradom.U prvom govoru poslije izbora, ona je kazala da su Kosovo i Srbija do sada bili prinuđeni da dijele lošu prošlost."Biće prinuđene da dijele i budućnost. Pošto ne možemo promjeniti prošlost, mi ćemo izgraditi budućnost učeći se na greškama prošlosti. Dijalog će imati uspjeha.

Nakon njegovog okončanja, regionu će se vratiti mir i stabilnost", rekla je prva žena predsjednik Kosova.Dodala je da do juče nije ni pomišljala da će preuzeti neku visoku političku funkciju.Atifete Jahjaga je bila zamjenica generalnog direktora Policije Kosova, a za predsjednicu su je predložile vladajuće stranke Demokratska partija Kosova i Alijansa novo Kosovo, kao i opozicioni Demokratski savez Kosova.Jahjaga je navela da je uvjek bila spremna da služi svojoj zemlji."Ideal cijelog Kosova je članstvo u EU i stalno prijateljstvo sa SAD. Nadam se i ubjeđena sam da će naši snovi postati stvarnost", rekla je ona.Atifete Jahjaga je položila i zakletvu u kosovskom parlamentu, nakon čega je, sa saradnicima, otišla u predsjednički kabinet kako bi i zvanično preuzela dužnost.

Izabrana u prvom krugu glasanja

Skupština Kosova izabrala je Atifeje Jahjagu za predsjednicu Kosova već u prvom krugu glasanja, kada je za izbor potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika.

Za novu predsjednicu glasalo je 80 poslanika u kosovskom parlamentu koji ima 120 mesta.

Druga kandidatkinja za predsjednicu, Suzana Novobrdali, dobila je 10 glasova, a toliko je bilo i nevažechih listića.

Šefovi poslaničkih grupa Demokratske partije Kosova, Alijanse novo Kosovo i opozicionog Demokratskog saveza Kosova podržali su kandidaturu Atifeje Jahjage, dosadašnje zamjenice generalnog direktora policije Kosova.

Prije glasanja, Skupštinu Kosova napustili su poslanici opozicionog Pokreta "Samoopredjeljenje" koji nisu podržali nijednu kandidatkinju.

Šef Poslaničke grupe "Samoopredjeljenja" Visar Imer je ocijenio da je sporazum o kandidatima za predsjednika, postignut kasno sinoć, nastavak loše politike i da je do sporazuma došlo zarad ličnih interesa lidera tri partije.

Jahjaga je treći predsjednik Kosova, a drugi nakon proglašavanja nezavisnosti, 17. februara 2008. godine.

Predsjednik Kosova ponovo je biran jer je Ustavni sud ocijenio da izbor Bedžeta Pacolija 22. februara nije protekao u skladu sa ustavnom procedurom.

Da predsjednik nije izabran danas, na Kosovu bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Bonus video: