Terzić: Izjave Irineja su grubo miješanje poglavara u ljudska prava

"Tvrditi da je istorija Crne Gore i Srbije ista, naprosto nije tačna, a tvrditi da nacionalna svijest i istorijski ponos Crnogoraca ne postoji je nečuvena uvreda za jedan narod"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 16:18h

Predsjednik Crnogorske nacionalne zajednice u Beogradu Mihajlo Terzić reagovao je na izjavu poglavara SPC patrijarha Irineja koji je u intervijuu "Novostima" između ostalog kazao da je “crnogorsku crkvu formirao čovjek koji je izopšten iz crkve”, i da “to ne služi na čast Crnogorcima”.

"Izjave poglavara SPC patrijarha Irineja koje ovih dana daje za javnost, povodom popisa u Crnoj Gori, Crnogorska nacionalna zajednica iz Beograda smatra da predstavlja grubo miješanje duhovnog poglavara u osnovna ljudska prava građana Crne Gore i oholo podcenjivanje njihovog nacionalnog i ljudskog dostojanstva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "to da se poglavar SPC u Srbiji smatra pozvanim da dijeli lekcije građanima druge države-Crne Gore, ko su, od kada postoje i kome pripadaju je najblaže rečeno, hipokrizija jedne duhovne politike koja nije shvatila istorijske procese i koja je poslije svih dešavanja u regionu, ne razlikuje miris tamjana od mirisa baruta".

"Tvrdnju patrijarha SPC Irineja da je crnogorska nacija proizvod volje pojedinaca i da crnogorska crkva ne postoji, ne možemo objasniti nikakvim racionalnim istorijskim činjenicama, ona je prije svega posljedica hroničnog sljepila propale velikosrpske ideologije i patološke opsesije za tutorstvom nad Crnom Gorom", navodi se u saopštenju Terzića.

"Tvrditi da je istorija Crne Gore i Srbije ista, naprosto nije tačna, a tvrditi da nacionalna svijest i istorijski ponos Crnogoraca ne postoji je nečuvena uvreda za jedan narod. Nakon milenijumske borbe crnogorskog naroda za samostalnu državotvornost i duhovnu slobodu, držati, tom narodu, javnu prediku da oni nijesu Crnogorci ili da su nečiji “privatni” Crnogorci, što čini poglavar SPC, je šamar crnogorskom dostojanstvu koji se ni po čemu ne razlikuje od Amfilohijeve kletve i “đavoljeg” igumana iz Dajbaba", navodi se u reagovanju.

U saopštenju se zaključuje da pripadnici CNZ i crnogorske dijaspore u Srbiji, se sa zabrinutošću pitaju, "kako da pod takvim duhovnim i političkim terorom, Crnogorci u Srbiji mogu ostvariti svoja nacionalna i manjinska prava, kada se ta prava iz Beograda osporavaju crnogorskoj naciji u njihovoj matici državi?".

Bonus video: