Ambasada BiH ponudila konzularnu pomoć Vučureviću

Da bi do izručenja Vučurovića došlo, prije svega je potrebno da Hrvatska, u zakonskom roku od 18 odnosno 40 dana, Srbiji proslijedi zahvtjev za njegovo izručenje
0 komentar(a)
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 06.04.2011. 14:43h

Ambasada Bosne i Hercegovine u Srbiji ponudila je konzularnu pomoć nekadašnjem gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću koji je u pritvoru u Šapcu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Predstavnici Ambasade, odmah su po saznanju o hapšenju, posjetili Vučurevića u pritvorskoj jedinici u Šapcu i ponudili mu neophodnu konzularnu pomoć.

Ambasada BiH je, povodom hapšenja nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, preuzela uobičajene aktivnosti u vidu konzularne zaštite, navedeno je u saopštenju.

Vučurević je uhapšen u ponedjeljak na graničnom prelazu Karakaj između Srbije i Bosne i Hercegovine po potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina u Dubrovniku.

Vučurević je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke.

Hrvatsko pravosuđe ga tereti za bombardovanje Dubrovnika početkom 90-ih godina, kada je obavljao funkciju čelnog čovjeka u Opštini Trebinje.

On je u utorak saslusan u Višem sudu u Šapcu i određen mu je pritvor u trajanju od 18 dana.

Srbija bi mogla izručiti Vučurevica po evropskoj konvenciji

Vučurević, koji je državljanin BiH, mogao bi da bude izručen Hrvatskoj u skladu sa evropskom konvencijom o ekstradiciji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde Srbije.

O ispunjenosti uslova za izručenje Vučurevića odlučivaće Viši sud u Šapcu, koji mu je u ponedjeljak uveče odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana

Da bi do izručenja Vučurovića došlo, prije svega je potrebno da Hrvatska, u zakonskom roku od 18 odnosno 40 dana, ukoliko zatraži produženje, Srbiji proslijedi zahvtjev za njegovo izručenje uz svu neophodnu dokumentaciju.

O ispunjenosti uslova za izručenje Vučurevića odlučivaće Viši sud u Šapcu, koji mu je u ponedjeljak uveče odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana.

Radmanović: Razmotriti pitanja koja narušavaju odnose

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović pozvao je predsjednike Srbije i Hrvatske da sa njim što prije zajednički razmotre pitanje hapšenja Vučurevića, kao i druga pitanja koja narušavaju odnose tri zemlje.

On je istakao da je hapšenje Vučurevića otvorilo pitanje procesuiranja političkog djelovanja pojedinaca u proteklom tragičnom sukobu u bivšoj Jugoslaviji i da optužnice koče proces pomirenja i blokiraju rješavanje drugih važnih pitanja između tri države.

"Nažalost, ovi slučajevi postali su politički problem u regionu, a posebno u BiH. Optužnice iz Srbije i Hrvatske stvaraju političke probleme BiH i njenim građanima. Pored toga, neosnovane optužnice koče proces pomirenja i izgradnje povjerenja među narodima i državama, te blokiraju rješavanje drugih važnih pitanja u odnosima naših zemalja", saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Ambasada BiH u Srbiji dužna je uhapšenom Vučureviću da pruži svu potrebnu konzularnu i svaku drugu zakonitu pomoć na koju ima pravo kao državljanin BiH. Nadam se da će pravosuđa Srbije i Hrvatske, koje pretenduju na članstvo u EU, u ovom predmetu ispoštovati evropske pravne standarde, kako ovaj slučaj ne bi bio zloupotrijebljen u političke svrhe", kaže se u saopštenju.

Bonus video: