Kosor: Pravda je dostižna, Vučureviću suditi u Dubrovniku

Gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, uhapšen je u Srbiji na osnovu potjernice iz Hrvatske koja ga tereti za ratne zločine počinjene u Dubrovniku
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 18:15h

Hrvatsko ministarstvo pravde radi na zahtjevu za izručenje toj zemlji ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, uhapšenog u Srbiji na osnovu potjernice iz Hrvatske koja ga tereti za ratne zločine počinjene u Dubrovniku.

Portparolka ministarstva pravde Vesna Dovranić rekla da je Hrvatska dobila službenu potvrdu Interpola o hapšenju Vučurevića, a da se još čeka zvanična potvrda srpskog Ministarstva pravosuđa, kao i prateća dokumentacija o ekstradicionom pritvoru koji mu je određen.

Iako Srbija i Hrvatska nemaju sporazum o izručenju optuženih za ratne zločine, Dovranić je rekla Beti da postoji niz međudržavnih ugovora na osnovu kojih se izručenje može tražiti.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je juče da će eventualni hrvatski zahtjev za ekstradiciju biti proslijeđen nadležnom sudu na izjašnjavanje da li postoje zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju i dodala da ne želi da prejudicira odluku suda.

Vučurević bez srpskog državljanstva

Prema njenim riječima, utvrđeno je da Vučurević ne posjeduje srpsko državljanstvo.

"On je 2008. podnio konzulatu Srbije u BiH zahtjev za dobijanje državljanstva, ali je utvrđeno da on u ovom momentu ne posjeduje srpsko državljanstvo, nego bosansko", kazala je Malovićeva.

Vučurević tvrdi da je njegovo hapšenje greška jer ga je, kako kaže, Hag proglasio nevinim.

Poslije hapšenja, Vučurević je u kratkoj telefonskoj izjavi za "Blic" ponovio da je optužnica protiv njega "sramna", ali je potvrdio da policajci prema njemu postupaju korektno.

"Momci samo rade svoj posao, nemam nikakve zamjerke. Nisu mi oduzeli telefon i ne brane mi da pričam, ali ja sada zaista ne mogu da razgovaram jer žurim", rekao je Vučurević, koji se utom momentu nalazio u policijskom autu na putu za Beograd.

Pravda je spora, ali dostižna

Vlasti u Federaciji BIH nisu su oglašavale, ali su stigle prve reakcije iz Hrvatske i Republike Srpske.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor smatraju da se u slučaju hapšenja Vučurevića pokazalo da je pravda dostižna i da bi mu trebalo suditi u Dubrovniku.

"Prošlo je mnogo godina, to je trebalo da se desi i prije, ali i ovoga puta se pokazuje da je pravda ponekad spora, ali dostižna", rekla je Kosor.

Josipović istakao je da je "uvjeren da će Vučurević imati pravedno suđenje bez obzira na predmet optužbe".

U Republici Srpskoj su najavljeni i protestni skupovi, a funkcioneri Vučurevićeve Srpske demokratske stranke (SDS) tražili su hitnu akciju entitetskih institucija kako bi on odmah bio oslobođen.

Predsjednik Skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da od vlasti BiH očekuju da se "barem približno" angažuju oko slučaja hapšenja Vučurevića, kao što su se angažovale u slučaju "nekih drugih" hapšenja i da se slučaj neće "politizovati".

Vučurević nije glup, ali je veliki primitivac

Dubrovački ratni gradonačelnik Pero Poljanić prisjetio se susreta sa Vučurevićem.

"Nije čudno što je na početku rata Božidar Vučurević postao gradonačelnik Trebinja. Bio je idealan čovjek koji će sprovesti ono što su naumili. Strahote koje je učinio od Prevlake do Stona zaslužuju dugotrajan zatvor", rekao je dubrovački ratni gradonačelnik Pero Poljanić, prenosi hrvatski portal 24sata.

Sa Vučurevićem je razgovarao 1991. godine. Tokom razgovora je, prenosi portal, zaključio da nije glup, ali da je izuzetan primitivac i dosljedan borac za velikosrpske ideje.

Galerija

Bonus video: