Malović očekuje zahtjev Hrvatske za izručenje Vučurevića

Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i konvenciji o ekstradiciji, Republika Hrvatska, koja je jutros obaviještena da je došlo do hapšenja Vučurevića...
0 komentar(a)
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 05.04.2011. 15:51h

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je danas da očekuje da će Hrvatska dostaviti zahtjev za ekstradiciju ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, uhapšenog juče u Srbiji.

Zahtjev će biti proslijeđen nadležnom sudu na izjašnjavanje.

"Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i konvenciji o ekstradiciji, Republika Hrvatska, koja je jutros obaviještena da je došlo do hapšenja Vučurevića, ima rok od 18 dana, odnosno 40 dana ukoliko traži produženje tog roka, da dostavi zahtjev za ekstradiciju", kazala je Malovićeva novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da će predmet potom biti dostavljen sudu na izjašnjenje da li postoje zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju.

"Ukoliko se dozvoli, na to postoji pravo žalbe, onda se predmet upućuje Apelacionom sudu, a konačnu odluku donosi ministar pravde", kazala je Malovićeva i dodala da ne želi da prejudicira odluku suda.

Prema njenim riječima, utvrđeno je da Vučurević ne posjeduje srpsko državljanstvo.

"Utvrdili smo da on ne posjeduje srpsko državljanstvo, posjeduje bosansko. 2008. godine je podnio konzulatu Srbije u BiH zahtjev za dobijanje državljanstva. Svakako je činjenica da on u ovom momentu ne posjeduje srpsko državljanstvo", kazala je Malovićeva.

Bonus video: