Uhapšen Božidar Vučurević zbog zločina u Dubrovniku

Vučurević se prema optužnici u Hrvatskoj tereti za bombardovanje Dubrovnika početkom 90-ih godina.
120 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Vučurović, Foto: Večernji list
Božidar Vučurović, Foto: Večernji list
Ažurirano: 04.04.2011. 19:48h

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu odredio je pritvor ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću i sada slijedi postupak utvrđivanja uslova za ekstradiciju Hrvatskoj, izjavio je portparol tog suda Slobodan Velisavljević.

"Završeno je saslušanje i određen je pritvor. Sada slijedi sprovođenje postupka radi utvrđivanja uslova za ekstradiciju Hrvatskoj", rekao je Velisavljević agenciji Beta.

Hrvatsko pravosuđe tereti Vučurevića za bombardovanje Dubrovnika početkom 90-ih godina, kada je obavljao funkciju čelnog čovjeka u opštini Trebinje.

Pripadnici MUP Srbije uhapsili su Vučurevića na graničnom prelazu Karakaj između Zvornika i Malog Zvornika.

Vučurević: Da razmrsimo te dubrovačke laži

U telefonskoj izjavi za državnu televiziju Bosne i Hercegovine BHT 1, Vučurević je potvrdio da je nakon hapšenja na graničnom prelazu Mali Zvornik priveden istražnom sudiji u Šapcu koji treba da odluči o mogućem određivanju pritvora zbog potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska.

"Nema problema, baš fino da raščistimo sve te stvari i razmrsimo te dubrovačke laži", kazao je Vučurević.

On je dodao da su optužbe protiv njega "insinuirali srbomsrci".

"Imam se čime braniti", poručio je Vučurević.

Optužnica: Formirao specijalnu policiju i popunio vojsku

Kako je ranije precizirano, Vučurević se prema optužnici u Hrvatskoj tereti za bombardovanje Dubrovnika početkom 90-ih godina, kada je obavljao funckiju čelnog čovjeka u opštini Trebinje.

"Ako se krenulo u rat sa Hrvatskom onda se ide do kraja. Ili se odredi granica na kojoj se brani Crna Gora ili srpska Hercegovina, tu se utvrdi i nema nikakvih optužbi da se izvršila nekakva agresija", govorio je Vučurević

Vučurević se tereti da je septembru 1991. na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA koje su 1. oktobra 1991. sa područja Hercegovine i Crne Gore napale Hrvatsku.

" U napadima su postupali protivno odredbama međunarodnih konvencija, odnosno namjerno i bezobzirno granatirali civilne objekte i spomenike kulture, pri čemu je poginuo 91 civil, a 200 civila je ranjeno dok su u okupiranim mjestima uništavali, palili i pljačkali..", navodi se u saopštenju hrvatskog državnog tužilaštva.

Vučurević je bio dugogodišnji član Glavnog odbora SDS i jedan od osnivača te stranke. Poznat je i po izjavi: "Ako bude trebalo, napravićemo još ljepši i stariji Dubrovnik".

Na jutjubu je objavljen presretnuti i snimljeni telefonski razgovor između Vučurevića i Radovana Karadžića za vrijeme rata. Vučurević se o optužnici koja je pokrenuta protiv njega 17 godina od rata, izjasnio u više intervjua.

"Niko od civilnih struktura, pogotovo lokalne vlasti nije mogao uticati na JNA koja je granatirala Dubrovnik, pa tako ni ja. Tada sam se čak usprotivio što je JNA zauzela dom penzionera u Trebinju, pa su mi zaprijetili hapšenjem. Nisam im mogao zabraniti ni zauzimanje tog objekta, a kamoli da sam mogao narediti granatiranje.

Država počela rat, pa ostavila Opštini da ga završi

Portal e-novine objavio je listu poznatih Vučurevićevih izjava o ratnim dešavanjima i njegovoj ulozi u njima.

  • Onaj ko ne voli srpski narod, ne voli ni Karadžića, njegovu dobrotu i široku dušu.
  • Ovo, braćo, nije građanski rat, nego treći svjetski rat protiv svih nas.
  • Mi smo ušli u jedan rat koji nijesmo ni počeli. Počela ga je tadašnja JNA na ovim prostorima i ne pitajući nas. Desilo se da je država počela rat, a ostavila ga jednoj opštini da ga završi. Svi narodi imaju svoje nacionalne programe, osim Srbi. Mi smo to radili nasumice, od danas do sjutra.
  • Ako se krenulo u rat sa Hrvatskom onda se ide do kraja. Ili se odredi granica na kojoj se brani Crna Gora ili srpska Hercegovina, tu se utvrdi i nema nikakvih optužbi da se izvršila nekakva agresija.
  • Neće više u Hercegovini biti gladi, a Sarajevo da se gradi.
  • Rušenje bogomolja je divljačko, ali radilo se po principu 'rušiš ti meni – rušim ja tebi'. Ja nisam dao da neko kuršumom obije malter sa katoličke crkve sve dok u Dubrovniku ne fali ništa pravoslavnoj. Ne bih zaustavljao nikoga da je bilo drugačije. Bilo vam pravo ili ne, ne kajem se. I danas, kad bih se rodio, neke bih stvari isto napravio, odnosno većinu njih.
  • Kad čovjek pakuje kofere za onaj svijet i svodi neke račune, hoće da zna gdje je imao pravo, a gdje ne. Meni je sedamdeset, pola puta je, vjerujem, prošlo, pa valja znati šta sa sobom ponijeti. Bio je rat koji je imao obilježja građanskog, vjerskog, nacionalnog, i valjalo ga je voditi. Zadesila nas je ta nevolja. Država propada, a ti vodiš rat.

Bonus video: