Zaev zahvalio grupi poslanika VMRO-DPMNE: Stavili se iznad partijskog interesa...

"Makedonija će biti dio EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti a iduće godine će početi proces za EU", rekao je Zaev
10 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2018. 08:59h

Makedonski premijer Zoran Zaev ocijenio je da je Makedonija uspješnim glasanjem za početak ustavnih promjena zakoračila ka zapadnim savezima. 

"Makedonija će biti dio EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti a iduće godine će početi proces za EU", rekao je Zaev sinoć na konferenciji za novinare u prisustvu dijela poslanika, predsjednika parlamenta Taljata Džaferija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

Zaev je zahvalio svakom od 80 podslanika koji su glasali za odluku o početku procesa ustavnih izmjena i posebno grupi od osam poslanika  opozicionog VMRO DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, "što su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovostva".

"Danas je istorijski dan. Zajedno smo napisali istoriju", rekao je premijer Makedonije i  pozvao i ostale poslanike opozicione koalicije, koji su glasali protiv, da se priključe procesu ustavnih promjena koji ima još dvije faze.

On je istakao da je proces glasanja u parlamentu bio transparentan dodajući da je ubijeđen da će se u daljem pricesu priključiti više od 25 poslanika.

"Postoji šansa da završimo ovaj proces i sa svih 120 glasova za ustavne promjene", istakao je Zoran Zaev.

Sinoćnjim glasanjem u Sobranju završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmjenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Preporučujemo za Vas