Jovanka Broz bi mogla dobiti kadilak, rols rojs, kamen s Mjeseca...

Petoro nasljednika ostavštine Josipa Broza Tita uskoro kreće u novu bitku za nasljedstvo koje im se uskraćuje 30 godina, javljajuj srpski i hrvatski mediji.
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 09:58h

Petoro nasljednika ostavštine Josipa Broza Tita uskoro kreće u novu bitku za nasljedstvo koje im se uskraćuje 30 godina, javljajuj srpski i hrvatski mediji.

Kako tvrde beogradske Novosti, Titova udovica Jovanka Broz, sin Mišo i unučad Joška, Zlatica i Svetlana na Prvom osnovnom sudu u Beogradu pokušaće da dokažu da su darovi koje je Tito dobio tokom života njihovo nasljedstvo

Jovanka Broz bi, navodno, mogla postati jedan od najvećih kolekcionara umjetničkih slika, maraka i kovanica u regiji. Osim toga, pripali bi joj i skupocjeni nakit, srebrnina, namještaj, zlatna kočija, Rols Rojs, bijeli Kadilak i Linkoln.

Ostavinski postupak od 1983.

Kao nasljedstvo bi se tretirao i kamen s Mjeseca koji su u ime vlade SAD-a Titu uručili američki astronauti.

Ostavinsku raspravu je još 1983. godine pokrenuo danas pokojni Titov sin Žarko.

On je, prema tvrdnjama Titovog unuka Joške Broza, želio samo četiri očeve svečane uniforme s lentama.

No, one su podijeljene po svijetu, a jedna je pripala i Gadafilju, piše Jutarnji list. Jednu Titovu uniformu je libijskom vođi poklonio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Godine 1984. Jovanka Broz je sudskim putem zatražila 1.000 različitih predmeta iz Užičke 15, Muzeja Matija Gubec, bilijarnice, Šumske kuće, Kuće cvijeća, Bijele vile na Brionima i s Vange....

Orden koji vrijedi milione

Kolekcija starih i skupih vina s Vange, kolekcija maraka, austrougarski dukati, zlatnika američkih dolara iz 17. i 18. vijeka, arapski zlatnik sa sedam zvijezda, meksički zlatnik, samo su neke od dragocjenosti sa spiska.

Muzej istorije Jugoslavije i Arhiv Srbije nedavno su dostavili sudu popis imovine Brozovih.

Advokati tvrde da Jovanka Broz ima pravo i da naslijedi Titova odlikovanja, kao što su Orden Suvorova, milionske vrijednosti, koji su pored Tita dobili samo Staljin i Žukov.

Bonus video: