Italijani zainteresovani za izgradnju Koridora 10 i 11

Da područje Balkana povežu sa ostatkom Evrope u kojoj nastaje jedinstveno tržište transportnih usluga.
0 komentar(a)
Željeznica, Foto: Arhiva Vijesti
Željeznica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.04.2011. 07:37h

Italijanske željeznice žele da učestvuju u izgradnji željezničkog Koridora 10 i razvoju željezničke mreže od Bara prema Beogradu, Temišvaru i Kijevu na tzv. Koridoru 11, izjavio je za Tanjug generalni direktor Mauro Moreti.

Direktor Moreti je istakao da stručnjaci Italijanskih željeznica odlično sarađuju sa kolegama iz Železnica Srbije, kojima pomažu u tehnološkom razvoju domaćeg železničkog sistema.

Moreti, koji je potpredsjednik Međunarodne železničke unije i predjsednik Zajednice evropskih žejleznica, istakao je da Italija želi da pomogne Srbiji u razvoju željezničkog transporta kako bi se područje Balkana, koje obuhvata više zemalja, povezalo sa ostatkom Evrope u kojoj nastaje jedinstveno tržište transportnih usluga.

Mješovita komisije za povezivanje željeznicom Srbije i sjeverne Italije održala je 30. marta prvi radni sastanak u Beogradu, a ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i predstavnici Italijanskih željeznica najavili su da će u narednih godinu dana biti ponovo uveden u saobraćaj voz Beograd-Trst-Venecija, koji će tu maršutu prelaziti za samo šest do sedam sati.

Bonus video: