Parlament Kosova sljedeće sedmice opet bira predsjednika

Alijansa Novo Kosovo je uslovila ostanak u vladajućoj koaliciji garancijom da će lider te stranke biti ponovo izabran za predsjednika Kosova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 19:22h

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi otkrio je da će skupština vjerovatno sledeće sedmice ponovo birati kosovskog predsjednika.

On je za Tanjug rekao da ne zna da li će kandidat biti Pacoli ili neko drugi iz njegove stranke.

„Opozicija mora biti konstruktivna i ne može bojkotovati parlament jer za to sigurno nisu dobili glasove“, rekao je Redžepi.

On je podsjetio da opozicija mora u prva dva kruga glasanja biti prisutna u skupštini, jer je to definisano Ustavom Kosova, dok se u trećem krugu predsjednik bira prostom većinom glasova prisutnih poslanika, a to je 61 glas.

Redžepi je rekao da se nada da će se „opozicija urazumiti, jer nije dobro da se svaka tri mjeseca gubi oko 20 miliona eura na izbore“.

Kosovo je ušlo u institucionalnu krizu krajem marta kada je Pacoli podnio ostavku, pošto je Ustavni sud Kosova presudio da je odluka parlamenta, kojom je on prije mjesec dana imenovan za predsednika, bila neustavna.

Funkciju je preuzeo predsjednik Skupštine Jakup Krasnići, a prema Ustavu Kosova njegov mandat može da traje šest meseci.

Alijansa Novo Kosovo je uslovila ostanak u vladajućoj koaliciji garancijom da će lider te stranke biti ponovo izabran za predsjednika Kosova.

Vršilac dužnosti predsjednika ANK-a Ibrahim Makoli rekao je da „ANK čeka da Tači ispuni u potpunosti sporazum o koaliciji. Ako to ne ispuni, onda nemamo razloga da ostanemo u koaliciji", rekao je Makoli.

Izvori unutar ANK-a su, međutim, otkrili da se „već vidi da Tači nije u stanju da garantuje da će poslanici njegove partije podržati kandidaturu Pacolija“. ANK je glavni partner DPK-a u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, a prema koalicionom sporazumu, toj partiji pripadaju mjesta predsjednika Kosova, zamjenika premijera i tri ministarske funkcije.

Bonus video: