MEĐUSOBNA SARADNJA

Tadić, Kosor i Pahor u „Zlatnom brijegu“

Tadić, Pahor i Kosor su na sastanku potpisali zajedničku izjavu u kojoj su se založili za jačanje ekonomske saradnje, prenio je B92.
75 pregleda 0 komentar(a)
Pahor, Kosor, Tadić, Foto: Beta/AP
Pahor, Kosor, Tadić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.04.2011. 19:48h

Predsjednik Srbije Boris Tadić ugostio je u Smederevu premijere Hrvatske i Slovenije Jadranku Kosor i Boruta Pahora i tom prilikom je dogovoreno jačanje privredne saradnje i zajedničko rješavanje otvorenih pitanja, a podržana je i integracija regiona u EU.

Tadić, Pahor i Kosor su na sastanku u vili „Zlatni brijeg“ potpisali zajedničku izjavu u kojoj su se založili za jačanje ekonomske saradnje, prenio je B92.

Tadić i Kosor su na konferenciji za novinare izrazili spremnost da se do kraja riješi pitanje nestalih u ratovima 90-ih i najavili donatorsku konferenciju u septembru o rješavanju problema smještaja izbjeglica.

Srpski predsjednik je podsjetio da se Hrvatska i Srbija suočavaju i sa problemima vezanim za optužnice protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, ističući da se od optužnica ne može odustati, ali da Beograd i Zagreb treba da sarađuju u njihovoj reviziji.

S druge strane, pitanje tužbe i kontratužbe za genocid koje su Srbija i Hrvatska podnijele Međunarodnom sudu pravde nije bilo na agendi jučerašnjeg trilateralnog susreta.

Tadić je istakao da je to pitanje u nadležnosti vlada dviju zemalja i da ga treba rješavati imajući u vidu kompletan politički proces pred njima, dodajući da srpska strana ostaje „otvorena za dogovor“.

Ipak, prema riječima premijerke Kosor, vlada u Zagrebu se tim pitanjem uopšte nije bavila. Ona je navela da je prije toga potrebno riješiti, kako je istakla, „nulta pitanja“ nestalih i povratka kulturnog blaga odnijetog tokom rata.

Učesnici sastanka u Smederevu pružili su snažnu podršku evropskom putu Srbije i Hrvatske, ali i svih ostalih zemalja u regionu, ističući da je evropska perspektiva najbolji garant stabilnosti regiona.

Premijer Pahor je istakao da će se kao član Evropskog Savjeta založiti da Hrvatska u junu završi pregovore o članstvu, a da Srbija do kraja godine dobije status kandidata za članstvo, dok je Kosor navela da će pomoć na putu u EU koju sada Hrvatska pruža državama iz regiona biti još jača kada Hrvatska i sama postane članica Unije.

Predsjednik Srbije je istakao da je završetak pregovora Hrvatske od izuzetnog značaja ne samo za Zagreb, već i za region i ocijenio da je to politička prekretnica.