Većina Srba bojkotuje popis na Kosovu

Rada Trajković kaže da Srbi ne treba da se popišu ako registraciju ne obavljaju Ujedinjene nacije na cijeloj teritoriji Kosova
0 komentar(a)
Priština, Foto: Slobodnaevropa.prg
Priština, Foto: Slobodnaevropa.prg
Ažurirano: 01.04.2011. 12:55h

Na Kosovu i Metohiji počeo je popis stanovništva, koji Srbi većinom bojkotuju, prenosi Tanjug.

Predsjednik kosovske Centralne popisne komisije Rifat Bljaku izjavio je da su za prevazilaženje bojkota registracije stanovništva i domaćinstava u srpskim sredinama angažovani lokalni političari i Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Srbija insistira da popis na Kosovu i Metohiji sprovede UNOPS.

Iz kancelarije Evropske komisije za vezu u Prištini saopsteno je da će popis stanovništva i domaćinstava na Kosovu biti obavljen od 1. do 15 aprila i da će ga nadgledati agencija EU za statistiku (EUROSTAT).

Bljaku je kazao da se popis na početku odvija dobro, navodeći da će prikupljeni podaci biti obrađeni po standarima EUROSTAT-a.

Nemaju povjerenja u vlast

U Gračanici, najvećoj srpskoj sredini na centralnom Kosovu, Srbi većinom bojkotuju popis koji su organizovale vlasti u Prištini tvrdeći da nemaju povjerenje u njih i da strahuju da će podaci popisa biti zloupotrebljeni.

Poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković kaže da Srbi ne treba da se popišu ako registraciju ne obavljaju Ujedinjene nacije na cijeloj teritoriji Kosova.

"Popis stanovništva je državno pitanje, od najvišeg prioriteta. Mislim da je popis stanovništva, ako ga rade kosovske institucije, samo legalizacija etničkog čišćenja Srba sa ovog prostora, što je za nas neprihvatljivo", kazala je Trajkovićeva Tanjugu.

Ona je kao neprihvatljivo za popis navela i ti što će UN taj proces obavljati samo na sjeveru Kosova, tvrdeći da time međunarodna zajednica sama dijeli Kosovo.

"Mi tražimo jedinstvene uslove za popis i to je jedan od glavnih uslova", rekla je Trajkovićeva.

Ona je navela da će biti popisani samo Srbi koji su ostali na Kosovu, a imovinu će da registruju na način kako će drugima da odgovara.

“Ovdje nikada nismo imali brojeve koji stvarno odražavaju pravo stanje stvari, brojke su se uvijek mijenjale u zavisnosti ko je na vlasti”, kazala je Trajkovićeva.

Koordinator popisa u opštini Gračanica Nebojša Perić izjavio je da je odnos prema popisu "još nedefinisan", jer, kako kaže, ima onih koji odbijaju da se popišu, a ima i onih koji to čine "bez problema"

Bonus video: