Ako Austrijanci kupe Telekom Srbija, ne mogu ga spojiti sa Vipom

U slučaju dogovora Vlade i Telekoma Austrija na tržištu mobilne telefonije postojati, uz Telenor, i dva operatora sa istim vlasnikom.
67 pregleda 0 komentar(a)
telekom srbija, Foto: Pcpress.info
telekom srbija, Foto: Pcpress.info
Ažurirano: 31.03.2011. 07:39h

Ukoliko se Austrijanci dogovore sa Vladom Srbije o prodaji Telekoma, tu kompaniju neće moći da spoje sa Vipom, jer to zakon ne dozvoljava.

Dnevni list Danas piše da obije kompanije imaju licence za rad i u okviru njih obaveze koje prema Zakonu o elektronskim komunikacijama moraju da ispune i koji ne dozvoljava da se licence spajaju.

Tako će u slučaju dogovora Vlade i Telekoma Austrija na tržištu mobilne telefonije postojati, uz Telenor, i dva operatora sa istim vlasnikom.

Kako Danas saznaje u srbijanskoj Vladi, to ne bi trebalo da ugrozi konkurenciju, jer dva operatora neće moći da dogovaraju cijene s obzirom na to da postoji regulatorno tijelo (RATEL) koje prati dešavanja na tržištu i iz ponašanja dva operatora i njihovih finansijskih pokazatelja može da uoči neuobičajeno ponašanje.

Nema prepreka da postoji jedan vlasnik za obije kompanije, ali oba operatora moraju da ispune uslove iz licenci i da poštuju pravila igre. Funkcionisali bi kao dvije nezavisne kompanije sa dva različita menadžmenta. Neće moći jedan drugom da ustupaju bazne stanice, ne smije da dođe do prelivanja novca iz jedne kompanije u drugu i slično

Češće su to slučajevi da jedan operator pruža lošije usluge pa ima i niže cijene, ali im je teško da se dogovaraju.

„Nema prepreka da postoji jedan vlasnik za obije kompanije, ali oba operatora moraju da ispune uslove iz licenci i da poštuju pravila igre. Funkcionisali bi kao dvije nezavisne kompanije sa dva različita menadžmenta. Neće moći jedan drugom da ustupaju bazne stanice, ne smije da dođe do prelivanja novca iz jedne kompanije u drugu i slično. Sve to može lako da se utvrdi“, navodi izvor lista.

Dinkić: Tender je loše vođen

U Vladi takođe smatraju da bi bilo nevjerovatno da se Telekom Austrija odrekne licence koju ima za Vip, jer je za tu dozvolu platio čak 320 miliona eura.

Bivši ministar ekonomije, Mlađan Dinkić ocijenio je u srijedu da je tender za prodaju Telekoma Srbija loše vođen i da bi ga zato trebalo poništiti.

On je kazao da o lošem vođenju najbolje svjedoči podatak da se javila samo jedna kompanija i dodao da Telekom ne bi trebalo prodavati pod uslovima koje su ponudili Austrijanci.

Kao uspjeh je ocijenio to što je Mobtel, iako manje vrijedan od Telekoma, prodat za više novca nego što država traži za Telekom.

U stručnoj javnosti i u krugovima Vlade se nagađa da je moguće je da dođe do dogovora sa Austrijancima, jer bi vlast dobila neophodni novac, dok je austrijskoj strani važno da na vrijeme uđe u Telekom prije potpune liberalizacije tržišta.

Bonus video: