SLBiH podnosi krivične prijave protiv Ćosića, Lilića i Bulatovića

Krivične prijave podnosimo stoga što mislimo da su kao članovi Vrhovnog savjeta odbrane učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv BiH
62 pregleda 0 komentar(a)
Momir BUlatović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Momir BUlatović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.03.2011. 09:50h

Savez logoraša Bosne i Hercegovine (SLBiH) krajem sedmice će Tužilaštvu BiH predati krivične prijave protiv srbijanskog akademika i "oca nacije" Dobrice Ćosića, bivšeg predsjednika bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i jednog od tvoraca Memoranduma Srpske akademije nauka, te Zorana Lilića, njegovog nasljednika na spomenutoj funkciji i Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore i premijera SRJ, piše sarajevsko Oslobođenje.

"Krivične prijave podnosimo stoga što mislimo da su kao članovi Vrhovnog savjeta odbrane učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv BiH. Među ostalima, pomagali su Vojsci Republike Srpske kršeći embargo na uvoz naoružanja u BiH. Tužilaštvu BiH predat ćemo na postupanje i krivične prijave protiv 37 istražitelja i čuvara logora u Srbiji, Šljivovica - Mitrovo polje", kratko je objasnio Murat Tahirović, predsjednik SLBiH.

List podsjeća da je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, prije dvije godine uputio zahtjev Tužilaštvu BiH za pokretanje kaznenog postupka i raspisivanje Interpolove tjeralice za Ćosićem i Lilićem.

Ćosić je funkciju predsjednika SRJ i zapovjednika Oružanih snaga SRJ obavljao od 15. juna 1992. do 1. juna 1993, a Lilić je istu funkciju obavljao od 25. juna 1993. do 23. jula 1997. godine.

Bonus video: