Incko suspendovati odluku Izborne komisije BiH

U Uredu visokog predstavnika održan sastanak čelnih ljudi OHR-a, na kome se razgovaralo o suspendovanju odluke Izborne komisije
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 08:23h

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko suspendovao je odluke Centralne izborne komisije BiH koja je prošle sedmice konstatovala da Dom naroda u Federaciji BiH nije konstituisan u skladu s izbornim zakonom i poništila odluku o izboru predsJednika i dva potpredsJednika tog entiteta.

U Centralnoj izbornom komisiji BiH Tanjugu je potvrđeno da je nalog visokog predstavnika u BiH o suspenziji tih odluka stigao u CIK, ali nijesu hteli da ga komentarišu.

Ustavni sud Federacije BiH takođe treba da donese odluku da li je povrijeđen ustav tog entiteta načinom izbora novih organa vlasti u Federaciji BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prije dvije nedelje je konstituisan bez delegata dvije hrvatske partije - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990, koji su zastupljeni u tri kantona koji još nisu formirani.

CIK je zbog toga poništila izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i donijela zaključak kojim se nalaže kantonalnim zakonodavnim tijelima koja nisu sprovela izbore za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da to odmah urade.

Bonus video: