Srbiji do kraja godine kandidatura za članstvo u EU

Pregovori o članstvu u EU su od temeljne važnosti za budućnost Srbije, a zemlja bi kao članica EU mogla računati na solidarnost
0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: FoNet
Boris Tadić, Foto: FoNet
Ažurirano: 26.03.2011. 20:58h

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Briselu da postoje veliki izgledi da Srbija ispuni uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio da bi odmah potom trebalo da uslijedi i početak pregovora o članstvu.

"To bi bez sumnje značilo sigurnost za bolji život naših građana i institucionalnu reformu koja obezbjeđuje stabilan život u našoj zemlji, kao i u zemljama Evropske unije", rekao je Tadić poslije susreta sa čelnicima EU.

Pregovori o članstvu u EU su od temeljne važnosti za budućnost Srbije, a naša zemlja bi kao članica EU mogla računati na solidarnost "u, ne daj Bože, kriznim vremenima kao što su ova", istakao je Tadić poslije razgovora na euro-atlantskom "Briselskom forumu" sa predsjednikom Evropskog parlamenta Ježijem Buzekom, visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i evropskim komesarom Štefanom Fileom.

Odmah utvrditi i datum

Tadić je podvukao da su njegovi razgovori s evropskim čelnicima bili dobri

Sve to, kako je naglašeno, biće pod uslovom da Srbija ispuni sve ključne uslova, uključujući punu saradnju s Haškim sudom.

Diplomatski izvori sa briselskog sastanka rekli su Beti da se u mnogim krugovima EU smatra da bi za cio proces uključivanja Zapadnog Balkana u EU bilo važno i pravi zaokret, ako bi, uz približavanje Hrvatske članstvu, počeli i pregovori o tome i sa Srbijom i Crnom Gorom.

Tadić je podvukao da su njegovi razgovori s evropskim čelnicima bili dobri i da smatra da "Srbija ima sve šanse da ispuni ono što je predviđeno Akcionim planom" Vlade Srbije za nužne reforme na koje je u godišnjem izvještaju ukazala Evropska komisija da bi dala u oktobru povoljno mišljenje za status kandidata za članstvo Srbije u EU.

Zvaničnici EU zadovoljni urađenim

Srpski predsjednik je objasnio da do juna treba da budu usvojeni ključni zakoni i sprovedene promjene u pravnom sistemu. Evropski sagovornicu su posebno ukazali na važnost reforme pravosuđa, političkog sistema i rješavanje pitanja poslaničkih blanko ostavki.

Srpski predsjednik je podsjetio na sentencu premijera Zorana Đinđića da "ako na početku nekog procesa morate da pojedete nekoliko žaba, onda odmah počnite s onom najvećom i najtežom

On je dodao da je u razgovorima zajednički konstatovano da je Srbija već prije početka pregovora došla blizu okončanja ključne reforme pravosuđa, što je dosad u procesu prossirivanja uvijek bilo ostavljano za kraj teških pregovora.

To je upravo slučaj s Hrvatskom, ukazao je Tadić i dodao da su srpske vlasti željele time da učine bitan napredak u promjenama koje vode članstvu u EU.

Srpski predsjednik je podsjetio na sentencu premijera Zorana Đinđića da "ako na početku nekog procesa morate da pojedete nekoliko žaba, onda odmah počnite s onom najvećom i najtežom.

"Mi to upravo radimo", rekao je Tadić.

Bonus video: