Prva solarna centrala u Makedoniji

Na površini od dva hektara u skopskoj opštini Ilinden gradiće se prva velika solarna centrala u toj zemlji snage jedan megavat.
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 12:25h

Makedonska firma „Alternativ enerdži em“ (Alternativenergie M) koja je dio njemačke kompanije „Bluenerdži“ (Bluenergie AG) čeka dozvolu makedonskog Ministarstva za saobraćaj i veze kako bi u naselju Ajvatovci započela izgradnju prve velike solarne centrale u Makedoniji.

„Dobro sarađujemo sa opštinskim vlastima i pripreme koje su započete u maju 2009. godine su pri kraju“, izjavio je za Dojče vele Ratko Stanojkovski, predstavnik makedonske firme.

„Investicija nije mala – više od tri miliona i 200.000 eura. Pored toga potrebno je napraviti dalekovod koji će centralu povezati sa elektro-energetskim sistemom EVN. Dobili smo saglasnost da se, po završetku izgradnje centrale i dalekovoda, povežemo na mrežu“, kaže Stanojkovski.

Solarna centrala po nemačkoj tehnologiji

Očekuje se da će izgradnja trajati minimalno dva mjeseca. Koristiće se paneli koje proizvodi nemačka firma „Bluenerdži“.

„Biće to potpuno automatizovane mašine koje će prema tačno utvrđenim koordinatama postavljati panele u najpovoljniji položaj kako bi se sunčeva energija maksimalno iskoristila“, tvrdi Stanojkovski.

Elektroinženjer Stanojkovski objašnjava kako će polikristalni paneli sunčevu energiju pretvarati u električnu: „Dakle, dobija se jednosmjerna struja koja se pomoću invertora pretvara u naizmjeničnu i usklađuje sa naponom na distributivnoj mreži. Uključivanje će se obavljati postepeno, kako bi se izbjegli udari na mrežu, a kako tokom dana sunčeve energije bude sve manje, tako će se oni postepeno i isključivati.“

Solarna centrala snabdijevaće strujom oko stotinu domaćinstava i nekoliko manjih firmi. U opštini Ilinden se inače već koristi nekoliko manjih solarnih uređaja u domaćinstvima, ali i u firmama. Oni su snage 30 do 50 kilovata, a ovo će biti prva visokonaponska solarna centrala snage jednog megavata. Planira da izgradi još nekoliko takvih centrala u onim regionima Makedonije u kojima postoji dovoljan broj sunčanih dana.

Bonus video: