Osijek: Protest zbog koncerta Lepe Brene

"Svi koji dođu na taj koncert ne vole Hrvatsku, niti su je ikad voljeli", kažu organizatori protesta.
59 pregleda 0 komentar(a)
Protest Osijek, Foto: Vecernji.hr
Protest Osijek, Foto: Vecernji.hr
Ažurirano: 21.03.2011. 17:03h

Predstavnici veteranskih udruženja i rukovodioci desničarske Hrvatske stranke prava (HSP) protestovali su u Osijeku protiv koncerta Lepe Brene koji je najavljen za subotu, javljaju hrvatski mediji.

Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruženja dobrovoljaca Hrvatskih oružanih snaga (HOS), najavio je da će veterani i njihovi istomišljenici u subotu otići pred dvoranu Gradski vrt i da će preduzeti sve legalne korake da se te večeri koncert Lepe Brene ne održi.

"Skupiće nas se dosta, mi ćemo pred ulazima u dvoranu pjevati svoje pjesme i stajati kod svih ulaza, a oni koji budu htjeli u dvoranu, neka prolaze kroz nas", rekao je i naglasio da "svi koji dođu na taj koncert ne vole Hrvatsku, niti su je ikad voljeli".

Pred spomenikom vojnim i civilinim hrvatskim žrtvama učesnici protesta zapalili su svjeće i u rukama držali plakate Lepe Brene u uniformi vojske Republike Srpske.

Predsjednik HSP-a i poslanik u Saboru Danijel Srb izjavio je da se nikad neće pomiriti s pretvaranjem Osijeka u palanku.

"Osijek nije Šabac. Ovo je veliki grad, on je metropola Slavonije i Baranje i prema Osijeku se na takav način treba odnositi", rekao je Srb koga nervira što su lokalne vlasti izdale dozvolu za organizaciju i održavanje koncerta.

"Lepa Brena zbog svog stava tokom rata, koji se dogodio i u Hrvatskoj i u BiH, zapravo predstavlja simbol agresije na ove prostore i iskaz politike kojoj u Osijeku nije mjesto", rekao je Srb dodajući da su gradske vlasti trebale onemogućiti korišćenje gradskih prostora za taj kulturocid.

On je pozvao Osječane da bojkotuju koncert, zaključivši da će "na njega doći oni koji su u ratu napadali Osijek, a sada žive u okolini".

Veterani su svojevremeno demonstrirali i tražili zabranu koncerta Lepe Brene u Zagrebu, ali je njen koncert održan u prepunoj dvorani Arena ispred koje se skupilo tek stotinjak veterana koji su mirno protestovali.

Bonus video: