Đelić: Najveći izazovi restitucija, blanko ostavke i Hag

Govoreći o blanko ostavkama, Đelić je istakao da se "grdno vara svako ko misli da će u budućnosti bilo šta biti moguće po sistemu \'APP\' - ako prođe prođe".
0 komentar(a)
Božidar Đelić, Foto: Rojters
Božidar Đelić, Foto: Rojters
Ažurirano: 18.03.2011. 10:33h

Potpredsjednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da će najveći izazovi za Srbiju na evropskom putu narednih mjeseci biti tri stvari - donošenje zakona o restituciji, ukidanje blanko ostavki i saradnja sa Haškim tribunalom.

U intervjuu za "Novosti", Đelić je istakao da rješenja koja će biti ugrađena u zakon o restituciji moraju "ispraviti nepravdu, ali ne po cijenu budućnosti nacije".

"Vraćanje u formi građevinskog zemljišta bi razorilo lokalne budžete, a u finansijskom obliku bi se odrazilo na milijarde eura u državnoj kasi. Kao što je restitucija bila skromna i u moćnoj Nemačkoj, takva mora da bude i u Srbiji", kazao je Đelić.

Govoreći o blanko ostavkama, Đelić je istakao da se "grdno vara svako ko misli da će u budućnosti bilo šta biti moguće po sistemu 'APP' - ako prođe prođe".

"Nije sporno da branimo naše interese kada smatramo da treba, kao što to čini svaka članica EU, ali ne možemo na zaobilazni način da pokušavamo da izbjegnemo ono što smo preuzeli kao obavezu", rekao je Đelić.

Podsjetivši da su Srbiju već posjetile dvije ekspertske misije Evropske komisije koje provjeravaju odgovore koje je Srbija dala u Upitniku, Đelić je kazao da su prvi komentari da "nema primjedbi".

"Ali nisu slučajno poslate misije posvećene pravosuđu, borbi protiv korupcije, nezavisnim tijelima, kao i ljudskim pravima. To su ključne teme, uz saradnju sa Hagom, za dobijanje stausa kandidata", rekao je Đelić.

Bonus video: